Μ. Παρασκευή στην Αγία Μαρίνα Τρικάλων

Η πόλη μας είναι μία πόλη πανέμορφη γεμάτη χάρες και χαρές! Όνειρα, πόθους, βιώματα σε όλα της τα ανθοστόλιστα δρομάκια, σε κάθε ανηφοριά, στο ποτάμι, στο πράσινο.

Μία παραδεισένια περιοχή, μυστικά μα συνάμα και ανακαλύψιμη είναι το Βαρούσι που κοσμείται από εκκλησίες που η ναοδομία τους δημιουργούν κατάνυξη, κυοφορώντας τη μυσταγωγία των χριστιανικών ναών της πρώτης περιόδου. Η Παναγία Επίσκεψη, η Παναγία Φανερωμένη, οι Άγιοι Ανάργυροι, η αγία Παρασκευή, η αγία Μαρίνα όλοι τους αυτοί οι ναοί συναντούνται σε μία προσευχητική ατμόσφαιρα που εγκολπώνει με σεβασμό το στοιχείο της ησυχίας και της ανάτασης.

Ψηλά στο Βαρούσι στέκει η αγία Μαρίνα. Βρισκόμενος στον πανέμορφο προαύλιο χώρο του ναού, έχοντας απέναντι το επιβλητικό φρούριο και ατενίζοντας την πόλη, έχεις την αίσθηση πως η αγία Μαρίνα με τα χέρια της σκεπάζει τους ιερούς ναούς της ιστορικής και προσωπικής μας Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών. Γνωρίζοντας δε πως ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Χρυσόστομος, αυτό το πρόσωπο του Θεού που ξεχειλίζει απέραντη, σαρκούμενη και αποκεκαλυμμένη αγάπη, έχει αγάπη για την αγία Μαρίνα την οποία και διακόνησε για έτη, η αγία Μαρίνα σκεπάζει όλων τις προσευχές και με παραμυθία και νοσταλγική ικεσία απευθύνεται στον Χριστό.

Φέτος στην ενορία μας της αγίας Μαρίνας βιώσαμε όλοι μαζί το βάθος των παθών που ήρθαν στην επιφάνεια μέσα από ρήματα ζωής αιωνίου. Μιας ενορίας που αθεράπευτα προσηλώνεσαι να διακονείς από οποιοδήποτε σχήμα στο αύριο του χρόνου για όλη σου τη ζωή! Τη Μ. Παρασκευή με τις ευλογίες του εφημερίου μας π. Παναγιώτη Οικονόμου και το ενδιαφέρον του για την πνευματική προκοπή της ενορίας, η χορωδία έψαλλε τα εγκώμια του Επιταφίου και τα Ευλογητάρια. Και ξεκίνησε η πορεία προς το πάθος. Μέσα από τα γραφικά σοκάκια του Βαρουσίου ο Κύριος κατέβαινε προς συνάντηση όλων με τη σεσαρκωμένη Του αγάπη και αλήθεια. Και κυρίως σε οικείωση με το ανθρώπινο πάθος και τη μεταμόρφωση του κατ’ είδωλον σε κατ’ εικόνα και ομοίωση με τον Ίδιο, μέσα από την επαναφορά στο αρχικό δημιουργικό κάλλος.

Ευχαριστώ πολύ με αγάπη τις κυρίες της χορωδίας καθώς και τους ιεροψάλτες Χρήστο Παναγίτσα, Δημήτρη Γεωργολόπουλο, Κυριάκο Ταμπουρά και Δημήτριο Γκολοβράντζα.

Οι φωτογραφίες είναι από την αγία Μαρίνα Τρικάλων τη Μ. Παρασκευή.

Καλή Ανάσταση! Καλή Ανάταση! Καλή Εμβάθυνση! Ώρα χαράς, πλήρωσης αγωνιών, διακονίας στον Θεάνθρωπο και τον άνθρωπο!

Ηρακλής Φίλιος