Λοιμωξιολόγοι- Εισήγηση σοκ: Να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τα Χριστούγεννα

Αρνητική φαίνεται ότι θα είναι η εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα της αγοράς τις ημέρες των Χριστουγέννων και αυτό φαίνεται και από τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής.

Η εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση θα είναι να γίνουν μικρά προσεκτικά βήματα- όπως το άνοιγμα κομμωτηρίων ή των βιβλιοπωλείων- για να εκτονωθεί και λίγο ο κόσμος στις γιορτές μέσα στην πίεση που υπάρχει, δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Λοιμωξιολόγοι- Εισήγηση σοκ: Να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τα Χριστούγεννα- Μόνο κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες, που φτάνει στο 90% στη Βόρεια Ελλάδα και το 80% στην Αττική, και αυτό σημαίνει ότι η αγορά δεν μπορεί να ανοίξει ακόμα. Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή όλες οι χώρες της Ευρώπης διατηρούν τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί να αντέξει το σύστημα Υγείας.
Οπως ανέφερε στο TheToc ανώτατη κυβερνητική πηγή, με δεδομένο ότι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι αρνητική στο άνοιγμα της αγοράς και των καταστημάτων, η επιλογή της κυβέρνησης, παρά το μεγάλο οικονομικό κόστος, είναι πλέον μονόδρομος. Ετσι αυτό που αναζητείται τώρα είναι κάποια ημίμετρα που θα διευκολύνουν το εμπόριο και την διάθεση των καταναλωτών, όπως η λειτουργία του click away για τα εμπορικά, που είναι μια άλλη μορφή του e-shoping. Βέβαιο είναι επίσης ότι δεν θα επιτραπεί η λειτουργία των Mall και των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πέτσας: “Επιφύλαξη για οποιοδήποτε άνοιγμα”

Η επιφυλακτική στάση των ειδικών για το άνοιγμα της αγοράς φάνηκε και νωρίς το πρωί της Πέμπτης από τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα:

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA, ο κ. Πέτσας είπε:“Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί” και έκανε λόγο για “καμπανάκια” μετά τις εικόνες συνωστισμού σε Harrods και Γαλλία. Για το τι ακριβώς θα γίνει σε λιανεμπόριο, εκκλησίες και κομμωτήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Παρασκευή.

“Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με το βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα” τόνισε ο κ. Πέτσας.

ΕΣΤΙΑΣΗ

Γεραπετρίτης: “Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση στα κρούσματα που να δικαιολογεί το άνοιγμα της αγοράς”

“Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορονοϊού δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί το άνοιγμα της αγοράς”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως “δεν θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα υπό την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά 90,1” ο υπουργός Επικρατείας, αποκάλυψε πως ένα βασικό χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτή τη χρονική στιγμή η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σπαστά μέτρα επισημαίνοντας πως “η εκκλησία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της πανδημίας”.

thetoc.gr