Φέτα με μέλι και σουσάμι: Η κλασική αξία που έγινε τάση

Τα συστατικά της γνωστά, το ίδιο και η ασυναγώνιστη γεύση της. Η φέτα με μέλι και σουσάμι φιλοξενείται όλο και πιο συχνά στα μενού διάφορων εστιατορίων και το cheeselovers.gr δεν υπήρχε περίπτωση να μην το προσέξει!

iStock-1167983331.jpg

Αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό για όσους θέλουν να γευτούν την αγαπημένη φέτα με κάποιες γλυκιές πινελιές. Η φέτα με μέλι και σουσάμι δεν αποτελεί μια καινούργια συνταγή. Παρ’ όλα αυτά, όλο και περισσότερα εστιατόρια και μεζεδοπωλεία την εντάσσουν στο μενού τους. Άλλα επιτυχημένα και άλλα όχι τόσο.

Το cheeselovers.gr εντόπισε ποιες μπορεί να είναι οι αστοχίες, αλλά και ποια είναι τα επιτυχημένα βήματα, τα οποία θα σας οδηγήσουν σε ένα τέλειο αποτέλεσμα!

Η επιτυχία ξεκινά από τη σωστή γέμιση

Σε ποιον δεν αρέσει ή φέτα; Πόσο μάλλον η φέτα που συνδυάζεται με το άκρως γευστικό μέλι! Βέβαια, όταν επιλέγουμε να φτιάξουμε αυτό το γεύμα, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη γέμιση. Σίγουρα είναι σημαντικό να προμηθευτούμε μία φέτα, η οποία να είναι άριστης ποιότητας, όμως δεν αρκεί μόνο αυτό.

Εξίσου σημαντική είναι και η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε. Μπορεί να είμαστε τυρολάτρεις, όμως δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Είναι βασικό να υπάρχει μία αρμονία και ισορροπία ανάμεσα στα συστατικά της συνταγής μας. Έτσι, θα πρέπει να προσέξουμε η φέτα που θα χρησιμοποιήσουμε να μην καλύψει υπερβολικά, όσο αφορά τη γεύση, το φύλλο, καθώς η φέτα θα πρέπει να συνοδεύει την κρούστα. Σίγουρα, το τυρί είναι ο πρωταγωνιστής του πιάτου, όμως δεν πρέπει να μονοπωλεί 100% το γαστρονομικό ενδιαφέρον.

Μόνο όσο λάδι χρειάζεται

Αν έχετε υλοποιήσει όλα τα βήματα σωστά, όσο αφορά τις παρασκευές, τότε σίγουρα δε θέλετε να πάει κάτι λάθος στο τηγάνισμα! Εξάλλου, σε ποιον αρέσει ένα φαγητό που έχει «ποτίσει» μέσα του το λάδι;

Όσο τηγανίζετε τη φέτα τυλιγμένη μέσα στο φύλλο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Με το που αρχίσουν τα φύλλα να ροδίζουν θα πρέπει να τα απομακρύνεται αμέσως από το ελαιόλαδο! Επίσης, καλό είναι με το που τη βγάλετε από το λάδι να τοποθετήσετε τη φέτα με την κρούστα όχι απευθείας μέσα σε ένα πιάτο, αλλά πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Έτσι, με αυτό τον τρόπο θα απομακρυνθούν και οι τελευταίες σταγόνες ελαιόλαδου.

Με τι μπορεί να συνοδευτεί;

Όπως λέει και ο τίτλος του, το μέλι και το σουσάμι παίζουν βασικό ρόλο. Όμως, δε χρειάζεται να μείνετε μόνο εκεί. Οι ξηροί καρποί όπως το τριμμένο αμύγδαλο, τα καρύδια ή τα φιστίκια μπορούν να δώσουν έναν πιο πικάντικο τόνο στο συνδυασμό. Πάντα βέβαια αναλόγως τα γούστα σας. Επίσης, μπορείτε να αναμείξετε το λευκό με το μαύρο καβουρδισμένο σουσάμι.

Ποια είναι η διατροφική της αξία;

Η γεύση είναι σίγουρα ασυναγώνιστη, όμως ποια είναι ακριβώς η διατροφική αξία του πιάτου; Η φέτα με μέλι και σουσάμι αποτελεί μία γευστική επιλογή που απευθύνεται σε όλους; Το cheeselovers.gr ζήτησε τη συμβουλή του διατροφολόγου-διαιτολόγου Κωνσταντίνου Παφιώλη, έτσι ώστε να λύσουμε όλες τις απορίες.

«Φέτα με μέλι και σουσάμι: πέρα όμως από την νοστιμιά του συνόλου, τα συστατικά της προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το μέλι είναι ένα από τα παλαιότερα γλυκαντικά της γης και σε συνδυασμό με τη φέτα έχει πολλά οφέλη και χρήσεις για την υγεία. Επίσης, το σουσάμι, το μέλι και οι ξηροί καρποί θεωρούνται υπερτροφές» δήλωσε.

Πιο συγκεκριμένα:

Φέτα: Έχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α και Κ, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο. Η φέτα είναι χαμηλότερη σε λιπαρά και θερμίδες από ό,τι τα παλαιωμένα τυριά.  Επιπλέον, η φέτα περιέχει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ασβέστιο από ό,τι άλλα φρέσκα τυριά, όπως η μοτσαρέλα, η ρικότα, το τυρί cottage και το κατσικίσιο τυρί.

Μέλι: Το μέλι είναι πλήρης τροφή, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να διατηρηθεί κανείς ζωντανός και υγιής: βιταμίνες, ένζυμα, μέταλλα και νερό. Ανάμεσα στα οφέλη στον οργανισμό από την κατανάλωση μελιού είναι: η πιο καθαρή επιδερμίδα, η απώλεια βάρους, η μείωση της χοληστερόλης, η δυνατή καρδιά, η καλύτερη μνήμη και ύπνος, το υγιέστερο στομάχι και η βελτίωση της διάθεσης

Σουσάμι: Το σουσάμι αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο, που περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες. Είναι επίσης πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η αργινίνη, η λυσίνη κ.α. Έτσι, όταν συνδυασθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, οι πρωτεΐνες που προκύπτουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας, καθώς πλησιάζουν τη βιολογική αξία ζωικών πρωτεϊνών. Επίσης, περιέχει φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και λιγνάνες που έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Απ’ ότι φαίνεται η φέτα με μέλι και σουσάμι μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο μία γλυκιά γευστική εμπειρία, αλλά και ένα γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας. Οπότε, το cheeselovers.gr μπορεί να πει σε όλους εσάς τους φίλους του τυριού… «Καλή σας όρεξη».