Λήξη κατηχητικού σχολείου της ενορίας Μεγάλου Κεφαλόβρυσου

Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου το Σάββατο 26 Μαΐου 2018 το απόγευμα, έληξε η δραστηριότητα του κατηχητικού σχολείου της ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μεγάλου Κεφαλόβρυσου Τρικάλων με μια όμορφη γιορτή.

Τα παιδιά του κατηχητικού σχολείου αφού πρώτα έπαιξαν πολλά παιχνίδια, χόρεψαν, τραγούδησαν στον προαύλιο χώρο του ναού στην συνεχεία γεύτηκαν εδέσματα και αναψυκτικά που ετοίμασαν οι κυρίες του χωριού.

Η κατηχήτρια των παιδιών Θεολόγος – Παιδαγωγός κ. Πηνελόπη Σάρρου που κράτησε επάξια το πρόγραμμα και την τάξη για ολόκληρο τον χρόνο, αναφέρθηκε  στη σημασία των κατηχητικών σχολείων λέγοντας πως: “Μόνο το γεγονός ότι, τα παιδιά περιδιαβαίνουν το χώρο της εκκλησίας, είναι πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τώρα αλλά κυρίως για το αύριο της ζωής τους. Δεν έχουμε πια πάρα πολλά πράγματα, για να μπορούμε να ελπίσουμε και όσο ο καιρός θα περνά, ίσως τώρα θα είμαστε όλο και πιο πολύ απελπισμένοι.

Ψάχνουμε πολλές φορές να βρούμε τους λόγους και τις αιτίες. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να δείξουμε τους άλλους σαν υπεύθυνους, αλλά η πραγματικότητα, είναι μία και μόνο. Είναι πάρα πολύ απλή. Τόσο απλή, ώστε να μην την πιστεύουμε. Εγκαταλείψαμε την πίστη και τον Χριστό. Θελήσαμε να φτιάξουμε μια χώρα χωρίς πίστη, χωρίς Θεό. Τα παιδιά μας να μην μαθαίνουνε για τον Χριστό, την Παναγία… Να βγάλουμε τα θρησκευτικά από το σχολείο, να μην κάνουμε πρωινή προσευχή. Να μην βλέπει το παιδί την εικόνα του Χριστού. Να την βγάλουμε από τα σχολεία. Και τι να βλέπει; Τι είναι η εικόνα του Χριστού σε μια τάξη; Το μέτρο της αξίας αυτού του παιδιού. Πόσο αξίζει αυτό το παιδί; Τόσο, ώστε ένας Θεός έγινε παιδί, για χάρη του.

Σήμερα, ένα μοντέρνο σπίτι έχει πολλά δωμάτια. Το σαλόνι, την τραπεζαρία, το δωμάτιο των γονιών, και συνήθως υπάρχει και το δωμάτιο των παιδιών. Στη μεγάλη οικογένεια και στο μεγάλο σπίτι, που είναι η Ενορία, το κατηχητικό είναι το δωμάτιο των παιδιών. Εκεί που τα παιδιά έρχονται για να ζήσουνε μαζί. Πού; Μέσα στη χάρη του Θεού. Είναι το πρώτο, το σημαντικό και το μεγάλο.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ακούσει, για τα Κατηχητικά Σχολεία. Αλλά λίγοι είναι αυτοί, που ξέρουν την πραγματική σημασία-συμβολή αυτών. Ένα κατηχητικό σχολείο δεν είναι απλώς, για να λέει ιστοριούλες στα παιδιά. Τα παιδιά μέσα σε αυτό έχουν την εμπειρική ευκαιρία: Να γράψουν στην καρδιά τους τον Ζώντα Λόγο, του Αναστημένου Κυρίου μας και  να κατανοήσουν βαθιά την Αγία Πίστη μας.

Το κατηχητικό δίνει στα παιδιά ένα πανίσχυρο όπλο: Μία αλάνθαστη πυξίδα για τη ζωή τους. Γιατί τα παιδιά θα περάσουν στην ζωή τους μια Οδύσσεια, γεμάτη Σειρήνες και Συμπληγάδες. Μπορεί στο δρόμο της ζωής να γονατίσουν, να παραστρατήσουν, να αποπροσανατολιστούν, να χάσουν το δρόμο τους. Αν, όμως, στην καρδιά τους ριζώσει από νωρίς η πυξίδα του Χριστού, θα έχουν τη δύναμη να επιστέψουν στην πνευματική Ιθάκη, απ’ όπου και αν βρεθούν. Αυτά τα πολύτιμα και κρίσιμα πρότυπα, τα παιδιά δεν θα τα πάρουν από πουθενά αλλού, παρά μόνο από το Κατηχητικό και από το σπίτι τους. Στο Κατηχητικό σχολείο, τα παιδιά πλησιάζουν συνειδητά το πρόσωπο του Λυτρωτού μας Κυρίου. Μαθαίνουν τις αιώνιες αλήθειες του Ευαγγελίου. Γνωρίζουν τη ζωή των Αγίων, πού βίωσαν με συνέπεια και φρόνημα αγωνιστικό το Ευαγγέλιο της σωτηρίας. Γι’ αυτό όλοι μας, έχουμε χρέος να συνειδητοποιήσουμε την ύψιστη αξία της Κατηχήσεως μεταξύ των νέων μας, να επενδύσουμε στην πνευματική θωράκιση των παιδιών μας, να στείλουμε τα παιδιά μας στα Κατηχητικά Σχολεία των Ενοριών μας με εμπιστοσύνη και με τη βεβαιότητα ότι η φοίτησή τους θα τα στηρίξει και θα τα ωφελήσει”.

Στο τέλος ο εφημέριος του ναού Σταυροφόρος – Οικονόμος π. Δημήτριος Ζιώγας ευχαρίστησε τα παιδιά για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση αλλά και τους γονείς και μοίρασε σε όλα τα παιδιά δώρα αλλά και από μια εικόνα του Χριστού.

 

Βόπης Αναστάσιος