Λιγότερο από δύο ώρες τηλεόραση καθημερινά, για καλύτερη υγεία

Περιορίζοντας σε δύο ώρες την ημέρα τον χρόνο που παρακολουθούμε τηλεόραση θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε ή να καθυστερήσουμε σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τον χρόνο που περνούμε μπροστά στη μικρή οθόνη, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο όταν ο καθημερινός χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης ήταν δύο ώρες ή και λιγότερο.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, παρακολούθησε σχεδόν 500.000 συμμετέχοντες ηλικίας 37-73 ετών για μια περίοδο 12 ετών. μεταξύ 2006 και 2018. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ενήλικες θα πρέπει να ελαχιστοποιούν την έκθεσή τους στην τηλεόραση.

Εάν όλοι οι συμμετέχοντες περιόριζαν τον χρόνο που έβλεπαν τηλεόραση σε δύο ώρες την ημέρα, πιθανώς το 5,62% όλων των θανάτων και το 7,97% των θανάτων λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί ή να είχαν καθυστερήσει.

Δεν ήταν μόνο η παραδοσιακή τηλεοπτική οθόνη που συμπεριελήφθη στη μελέτη, αλλά και η παρακολούθηση βίντεο σε κινητό τηλέφωνο.

Οι τρέχουσες οδηγίες φυσικής άσκησης συνιστούν 150 λεπτά μέτριας σωματικής άσκησης ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα

Ο Δρ Hamish Foster από το Ινστιτούτο Υγείας και Ευεξίας του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης που ηγήθηκε της μελέτης, σημείωσε ότι τα στοιχεία τους υποστηρίζουν τις τρέχουσες ενδείξεις για το ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης για υπερβολικό χρόνο -και η καθιστική ζωή γενικότερα- θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακή υγεία: «Η μελέτη μας δείχνει ότι ο περιορισμός του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να αποτρέψει πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας», δήλωσε.

«Ωστόσο, υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει προτού μπορέσουμε να κάνουμε σταθερές προτάσεις για τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση όλων αυτών των παραγόντων και την επικαιροποίηση μελλοντικών συμβουλών και οδηγιών», σημείωσε ο ερευνητής.

Πρόσθεσε ότι η κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ και το χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό προφίλ συνδέονται τόσο με τον αυξημένο χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης, όσο και με την κακή υγεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα πιθανά οφέλη της αντικατάστασης του τηλεοπτικού χρόνου με πιο υγιείς δραστηριότητες, όπως το περπάτημα. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που θα ωφελούνταν περισσότερο είναι αυτοί που περνούν πολύ λίγο χρόνο καθημερινά κάνοντας αυτές τις πιο υγιεινές δραστηριότητες.

iatrikanews.gr