Γνωρίζετε τι είναι τα σνακ άσκησης;

Αν στο γραφείο και την δουλειά αφήνουμε το ασανσέρ και ανεβαίνουμε μερικούς ορόφους από τις σκάλες, για λίγα λεπτά τη φορά, δυο-τρεις φορές την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχουμε σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία μας, σύμφωνα με μια μελέτη κινησιολόγων του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ και του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας Οκάναγκαν στον Καναδά.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Applied Physiology, Nutrition and Metabolism» δείχνουν ότι σχεδόν όλοι μας μπορούμε να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν στον πληθυσμό ότι είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι φανταζόταν να ενσωματώσει “σνακ άσκησης” μέσα στην ημέρα του. Αυτοί που δουλεύουν σε κτίρια γραφείων με πολλούς ορόφους ή ζουν σε πολυκατοικίες μπορούν να ανεβαίνουν με έντονο ρυθμό μερικούς ορόφους από τις σκάλες το πρωί, στο μεσημεριανό διάλειμμα και το βραδάκι. Να ξέρουν ότι αυτού του τύπου η άσκηση για λίγα λεπτά τρεις φορές μέσα στην ημέρα είναι μια πολύ αποτελεσματική προπόνηση» ανέφερε ο Μάρτιν Τζιμπάλα, καθηγητής Κινησιολογίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης είναι αποτελεσματική όταν γίνεται στο πλαίσιο μιας προπόνησης, με λίγα λεπτά ηρεμίας μεταξύ των σύντομων ασκήσεων υψηλής έντασης – συνολικά η προπόνηση αυτή διαρκεί περί τα 10 λεπτά. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης οι ερευνητές θέλησαν να προσδιορίσουν αν μικρά «σνακ» διαλειμματικής προπόνησης – με απλά λόγια γρήγορο ανέβασμα τριών ορόφων από τις σκάλες δυο-τρεις φορές την ημέρα – είναι αρκετά για να βελτιώσουν την καρδιοαναπνευστική απόδοση, έναν σημαντικό δείκτη υγείας που συνδέεται με τη μακροζωία και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μια ομάδα νεαρών ενηλίκων που ακολουθούσαν καθιστική ζωή ακολούθησε το εξής πρόγραμμα: ανέβασμα από τις σκάλες τριών ορόφων, τρεις φορές την ημέρα, με διάλειμμα μιας έως τεσσάρων ωρών μεταξύ των «προπονήσεων της σκάλας». Οι εθελοντές έκαναν αυτή τη διαλειμματική άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα επί έξι εβδομάδες. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορούσε τη φυσική κατάσταση αυτών των εθελοντών με μια ομάδα ελέγχου τα μέλη της οποίας δεν ασκούνταν. «Εκπλαγήκαμε όταν ανακαλύψαμε ότι και η προσέγγιση της σκάλας με τις πολύ σύντομες προπονήσεις ήταν επίσης αποτελεσματική. Το να ανέβει κάποιος σε έντονο ρυθμό μερικούς ορόφους από τη σκάλα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για καφέ ή για μεσημεριανό μέσα στην ημέρα φαίνεται ότι είναι αρκετό για να δώσει σημαντική ώθηση στη φυσική κατάστασή του σε περίπτωση που είναι ένα άτομο το οποίο ακολουθεί καθιστική ζωή» τόνισε ο Τζόναθαν Λιτλ, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας Οκάναγκαν.

Εκτός από καλύτερη φυσική κατάσταση το «σνακ άσκησης» στη σκάλα φάνηκε να δίνει περισσότερη δύναμη και ενέργεια.

iatrikanews.gr