Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων : Εκλογές Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κατάσταση μας είναι τραγική και γίνεται συνεχώς χειρότερη. Η τεράστια ανεργία και η ετεροαπασχόληση, οι απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, η τεράστια φορολογία, οι χαμηλοί μισθοί και η απληρωσιά, οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ σπρώχνουν την «νέα βάρδια» της εργατικής τάξης για μια ακόμα φορά στον αφιλόξενο δρόμο της μετανάστευσης.

Η συμφωνία που κατέληξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και υπό την ουσιαστική συναίνεση της μνημονιακής «αντιπολίτευσης» ξεγυμνώνουν κάθε κυβερνητικό επιχείρημα «περί ταξικού και αριστερού πρόσημου». Οι μυλόπετρες των νέων νόμων συνθλίβουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα καθώς δύο συντάξεις το χρόνο θα χάσουν άμεσα 1,1 εκατ. συνταξιούχοι και ένα μισθό οι χαμηλόμισθοι, σε μια διαρκή λιτότητα και καταστροφή μέχρι το 2060!!!

Η κυβέρνηση συνεχίζει στον δρόμο που υπηρέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας από τη μια τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και ενισχύοντας από την άλλη  την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Σε αυτό το σκηνικό έγιναν οι εκλογές στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων

 Πριν λίγο καιρό η Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων συζήτησε η στάση της απέναντι στο Σωματείο και στις εκλογές του. Αποφασίστηκε η στήριξη του Σωματείου με νέες εγγραφές μελών και από τα μέλη της Λέσχης αλλά και γενικότερα. Παρεμβήκαμε στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση με κείμενο και απαιτήσαμε την εγγραφή με δικαίωμα ψήφου των εργαζόμενων με «μπλοκάκι» και των εργαζόμενων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου που δεν έχουν ακόμα βιβλιάριο υγείας.

Σχετικά με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που δρούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή στο Σωματείο κρίναμε ότι δεν μας εκφράζουν συνδικαλιστικά  ούτε η ΔΑΣ- ΠΑΜΕ αλλά ούτε και η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» για συγκεκριμένους λόγους (το ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας των σχημάτων – παρατάξεων, η αντίληψη ότι η παράταξη είναι το τυφλό όργανο του κόμματος, η μη δράση πέρα και έξω από τα στενά όρια ενός γραφειοκρατικού Δ.Σ., κ.α.) . Εκτιμήσαμε τότε ότι πρέπει να εμφανιστεί μια νέα αντίληψη για το εργατικό κίνημα αυτοτελώς, με τη δημιουργία Εργατικής Κίνησης.

Η Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων δε στήριξε κάποιο ψηφοδέλτιο στις εκλογές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων. Εργαζόμενοι/ες που είναι μέλη της, αποφάσισαν επίσης πως δεν υπήρχαν οι όροι και για μια αυτόνομη κάθοδο.

Τελικά τα εκφυλιστικά γεγονότα στις εκλογές μας δικαίωσαν!

 Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση των δυνάμεων ( Αγωνιστική Πρωτοβουλία και Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Εργαζομένων) που απαγόρευσαν το δικαίωμα ψήφου σε νέους εργαζόμενους που είναι μέλη του σωματείου και που δεν έχουν ακόμα βιβλιάριο υγείας. Όπως θεωρούμε αισχρή και απαράδεκτη τη στάση του ΠΑΜΕ να ενθαρρύνει τραμπούκικες ενέργειες που έφτασαν μάλιστα στο σημείο και της χειροδικίας.

Πιστεύουμε πως επί χρόνια το σκηνικό που βλέπουμε στο τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα και ειδικότερα και στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με ευθύνη και των δύο παρατάξεων που συμμετείχαν στο απερχόμενο Δ.Σ.( Δ.Α.Σ.- ΠΑΜΕ και Αγωνιστική Πρωτοβουλία), χαρακτηρίζεται από έλλειψη εμπιστοσύνης στην κίνηση και συμμετοχή των εργαζομένων, στενά κομματικό σχεδιασμό και όχι ανοιχτή ζύμωση απόψεων και θέσεων. Εκφυλισμένος συνδικαλισμός, πλήρως γραφειοκρατικός, που έχει ξεχάσει εδώ και πολλά χρόνια, ότι το υποκείμενο πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι και οι συνελεύσεις τους, και όχι τα Δ.Σ. της ανάθεσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, να ξεκόψουν από τις παρωχημένες και αναποτελεσματικές αυτές λογικές και να συμβάλλουν στην αναγέννηση ενός νέου εργατικού κινήματος και πιο συγκεκριμένα στην αναγέννηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Με νέα μέλη, Νέες μορφές πάλης και δράσης, Νέες μορφές εκπροσώπησης.

Παράλληλα να συμβάλουν στην ταξική ενότητα των εργαζομένων της πόλης μας. Τα αγωνιστικά και ταξικά σωματεία οφείλουν να πρωτοστατήσουν στη μάχη για την ανατροπή της επίθεσης, με ενωτικό και ανατρεπτικό τρόπο. Μέσα από την κοινή δράση, τον ανεξάρτητο ταξικό σχεδιασμό, τη δημοκρατικά οργανωμένη και με διαδικασίες συνελεύσεων απόφαση για δυναμικές και όχι ξέπνοες μορφές πάλης. Με άνοιγμα στον κόσμο της εργασιακής περιπλάνησης, της επισφάλειας και της ” μαύρης εργασίας “, με τη νέα εργατική βάρδια στο προσκήνιο και στην πρώτη γραμμή του σωματείου, των αγώνων και των διεκδικήσεων.

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ