«ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2014» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων

lazarines trik

Την Πέμπτη 10 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων 9 π.μ. – 12.30 μ.μ. αναβιώνουν το έθιμο της Λαζαρίνας και τα λαζαρινά κάλαντα και παινέματα στην εκδήλωση «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2014» που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού-Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας -Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος προσκαλούνται τα παιδιά της πόλης και της περιφέρειας των Τρικάλων να λάβουν μέρος στην εκδήλωση που σκοπό έχει τη διάδοση και τη συνέχιση του εθίμου. Μέσα από τη βιωματική συμμετοχή τους τα παιδιά κινητοποιούνται να στραφούν στις παλιότερες γενιές για να μάθουν τόσο το στόλισμα του καλαθιού, όσο και τα τοπικά παραδοσιακά κάλαντα και τα παινέματα.
Τα παιδιά που συμμετέχουν πρέπει να έχουν καλάθια από φυσικά υλικά (ψάθα, καλάμι), και στολισμένα με φυσικά λουλούδια, όπως ακριβώς επιτάσσει η τοπική παράδοση, και να ερμηνεύσουν ένα τραγουδάκι από τα παραδοσιακά κάλαντα της εορτής του <<Λαζάρου>> στον τόπο μας.
Σε όλα τα παιδιά προσφέρονται παραδοσιακά λαζαρινά φιλέματα και ενθύμια συμμετοχής.
Θα βραβευτούν τα τρία καλύτερα καλάθια,τα τρία καλύτερα τραγούδια και οι τρεις καλύτερες ομαδικές παρουσίες (καλάθι και τραγούδι).

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής :
Δ/νση Παιδείας -Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων
Τμήμα Πολιτισμού : τηλ. 24313 53567-53568.

Στη Θεσσαλία, όπως και στη Στερεά Ελλάδα, στη Μακεδονία, και στη Θράκη τα κάλαντα του Λαζάρου τα τραγουδούν μόνο κορίτσια , οι «λαζαρίνες». Στολισμένες με ωραίες φορεσιές και κρατώντας καλάθια στολισμένα με λογής λογής ανοιξιάτικα λουλούδια γυρίζουν όλα τα σπίτια. Καθώς τελείται μέσα την καρδιά της Άνοιξης πέρα από τα θρησκευτικά μηνύματα που μεταδίδει , συμβολίζει και την αναγέννηση της φύσης. Οι λαζαρίνες επίσης συμβολίζουν την αναγέννηση και συνέχιση της ίδιας της παραδοσιακής κοινωνίας, είναι οι κοπέλες – μελλοντικές νύφες που θα αναλάβουν μέσα από το γάμο και την απόκτηση παιδιών να ανανεώσουν και να συνεχίσουν την παραδοσιακή κοινωνία. Σε πολλές περιοχές συμμετέχουν στο έθιμο και γυναίκες άλλων ηλικιών ενώ με την ολοκλήρωσή του συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού και όπου χορεύουν και τραγουδούν χορούς. πιασμένες όλες οι γυναίκες σε ένα κύκλο.

.