Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν ψάχνει έναν αντι-Τσίπρα -Το όνομά μου είναι πλεονέκτημα

kiriakos mitso

Με ευθείες αναφορές στην υπουργική του θητεία, για την οποία έκανε έναν μίνι απολογισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε τηλεοπτική συνέντευξη, ανέπτυξε το όραμά του για το μέλλον της ΝΔ.

Μιλώντας στο Star, επισήμανε πως ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χρειάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις που περιλάμβαναν απολύσεις. «Δεν τις έκανα με κέφι, ούτε με την καρδιά μου. Πέρασα αρκετά βράδια πολύ δύσκολα» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην ηγεσία της ΝΔ, τόνισε ότι «η Συγγρού δεν ψάχνει έναν αντι-Τσίπρα». Χαρακτήρισε τον εαυτό του κεντροδεξιό, εκτιμώντας ότι το όνομά του είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι αγωνίστηκε σκληρά ως υπουργός για να φύγουν οι απολύσεις από το τραπέζι. «Πάντα υπάρχει δυνατότητα για ουσιαστικές εναλλακτικές προτάσεις, αρκεί να είναι σοβαρές και κοστολογημένες. Οι απολύσεις από μόνες τους δεν συνιστούν μεταρρύθμιση» πρόσθεσε, ενώ παραδέχτηκε ότι η πολιτική των απολύσεων έκανε ζημιά στη ΝΔ.

Στο ερώτημα «γιατί οι καθαρίστριες ήταν ο πρώτος στόχος και όχι οι πολυάριθμοι συνεργάτες υπουργών και βουλευτών;», ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι μπορεί να ήταν σκληρή και ενδεχομένως εσφαλμένη η απόφαση, ωστόσο επεσήμανε πως η συζήτηση για το ποιοι πρέπει να στελεχώνουν το Δημόσιο είναι και σήμερα επίκαιρη. «Πρέπει να υπάρχουν στο Δημόσιο μόνιμοι υπάλληλοι για την καθαριότητα;» διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «στρέβλωση». Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι άδικο η πολιτική του να συνδυάζεται μόνο με τις απολύσεις.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ παραδέχτηκε ότι λέει πράγματα που δεν είναι ευχάριστα, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι είναι σωστά. «Ως υπουργός κλήθηκα να εφαρμόσω ψηφισμένες πολιτικές. Κατάφερα να διαπραγματευτώ για να μην έχουμε αριθμητικούς στόχους απολύσεων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι επί των ημερών του, ενισχύθηκαν τα ΚΕΠ, δρομολογήθηκε σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το οποίο σήμερα λιμνάζει, και έγινε σωστός προσανατολισμός προσλήψεων.

Χαρακτήρισε φθίνουσα την πορεία της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος έχει σχέδιο και δυνάμεις που απαιτούνται για να συνομιλήσει με κοινωνικά στρώματα από τα οποία «έχει πάρει διαζύγιο».

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι η ΝΔ έχει σταματήσει να παράγει εφαρμοσμένη πολιτική και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. «Η πολιτική της ειλικρίνειας και της πολιτικής ευθύτητας ίσως φέρει τελικά θετικά αποτελέσματα. Αυτό θέλω για τη ΝΔ» πρόσθεσε.

«Έχω κάνει λάθη και τα αναγνωρίζω, αλλά έχω συνέπεια λόγων και έργων» τόνισε, ενώ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Η επιμονή Μεϊμαράκη στην συναίνεση με τον Τσίπρα δεν μας έκανε καλό» είπε.

Αναφερόμενος ειδικά στον Β.Μεϊμαράκη, ο κ.Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά «θα ήταν άδικο να του ζητούσαμε να κάνει θαύματα. Δεν του επιρρίπτω περισσότερες ευθύνες από αυτές που του αναλογούν».

Χαρακτήρισε τον εαυτό του «κεντροδεξιό», εκτιμώντας ότι το όνομα του είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα.

Αναφερόμενος στην αδερφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ.Μητσοτάκης αφού ξεκαθάρισε ότι οι προσωπικές του σχέσεις δεν έχουν διαταραχτεί, παραδέχτηκε ότι οι δυο τους έχουν διαφωνίες στην πολιτική.

«Εγώ έμεινα στη ΝΔ, ενώ η Ντόρα έκανε το δικό της κόμμα» είπε, εκτιμώντας πάντως ότι ο ίδιος μπορεί να την πείσει να αναμειχθεί πιο ενεργά στο κόμμα,, εφόσον εκλεγεί εκείνος πρόεδρος.

Ο κ.Μητσοτάκης αφού είπε ότι συναντήθηκε με τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, τόνισε πως και οι δύο τον διαβεβαίωσαν ότι θα μείνουν ουδέτεροι σε αυτή την εκλογική μάχη για την προεδρία της ΝΔ. «Το κόμμα δεν έχει ιδιοκτήτη» πρόσθεσε.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι η Συγγρού δεν ψάχνει τον αντί-Τσίπρα. «Δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση ο Τσίπρας» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν θέλει έναν κλώνο του Τσίπρα.

Πηγή: www.iefimerida.gr