Kύκλωμα στο Κοιμητήριο του Βόλου

nekrotafeio_volou_copy

 

Τη συνδρομή της Ασφάλειας Βόλου ζήτησε πριν λίγες μέρες ο Δήμος Βόλου προκειμένου να μπει φραγμός στη δράση όσων εδώ και χρόνια έχουν κάνει επάγγελμα την πρακτική να παίρνουν τα μάρμαρα και τα καντήλια από το Κοιμητήριο του Βόλου και στη συνέχεια να τα επαναχρησιμοποιούν στους τάφους άλλων νεκρών, έναντι σαφώς μικρότερου τιμήματος που προσφέρουν οι ανταγωνιστές τους, οι οποίοι έχουν τα νόμιμα εργαστήρια μαρμάρου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή πριν το Νεκροταφείο.

Το έγγραφο προς την Ασφάλεια Βόλου εστάλη την εβδομάδα που μας πέρασε και το υπογράφει ο τοπικός Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας – Αισωνίας και υπεύθυνος για το  κεντρικό κοιμητήριο του Βόλου, όπως και για τα περιφερειακά κοιμητήρια του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. κ. Γ. Καουνάς. Στο έγγραφο ζητείται η συνδρομή των αντρών της υπηρεσίας για να σταματήσει ένα φαινόμενο που έχει μετατραπεί σε μάστιγα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς δεν ήταν λίγες οι στιγμές που στα δημοσιογραφικά γραφεία έφταναν όλα τα προηγούμενα χρόνια ψίθυροι για την ανοχή των εκάστοτε διοικήσεων του πρώην Συνδέσμου και νυν Διεύθυνσης του ενιαίου Δήμου Βόλου.

Η πρακτική αυτή είναι αντίθετη και με οικονομικά συμφέροντα του κεντρικού Κοιμητηρίου, καθώς όπως λέει ο κ. Καουνάς κάθε νόμιμος μαρμαροτεχνίτης πριν την είσοδό του στο χώρο για την κατασκευή του μνημείου εκδίδει προηγουμένως και παράβολο 50 ευρώ υπέρ του Δήμου.

Αυτοί που επιδίδονται στις μαρμαροκλοπές είναι συνήθως μετανάστες, που χωρίς το κόστος της πρώτης ύλης έχουν την ευκαιρία να κάνουν… σκόντο στους συγγενείς που ζητούν την κατασκευή μνημείου για τα προσφιλή τους πρόσωπα. Σκόντο γενναίο μεν, αφορολόγητο δε, αφού οι περισσότεροι από αυτούς δεν δηλώνουν κάποια παρεμφερή επαγγελματική δραστηριότητα, δεν φορολογούνται και παρ’ όλα ταύτα καρπούνται ένα πάρα πολύ καλό μεροκάματο…

Ο Αντιδήμαρχος Βόλου σημειώνει ακόμη ότι τις τελευταίες είκοσι μέρες υπάρχει φύλαξη στο Κοιμητήριο από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, ωστόσο τα κρούσματα μαρμαροκλοπών συνεχίζονται, γι΄ αυτό άλλωστε και κρίθηκε σκόπιμο να ζητηθεί η συνδρομή της Αστυνομίας.

Τέλος ο κ. Καουνάς δηλώνει ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το θέμα των ταφών – εκταφών έχει επιλυθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, καθώς οι τρεις οκταμηνίτες (ένας άντρας και δύο γυναίκες) που προσλήφθηκαν τον περασμένο μήνα ήλθαν να προστεθούν στα τέσσερα άτομα που με απόφαση του Δημάρχου Βόλου επανήλθαν στη θέση τους στο Κοιμητήριο, από διάφορες υπηρεσίες και γραφεία στα οποία ήταν αποσπασμένοι με την ανοχή των προηγούμενων διοικήσεων. «Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Καουνάς, μπήκε τέλος σε ένα νοσηρό καθεστώς που ίσχυε από την έναρξη σχεδόν λειτουργίας του νέου Κοιμητηρίου, εδώ και μία δεκαετία περίπου». Ανοχή που έφερε στο Κοιμητήριο τους εργολάβους με όλα τα θλιβερά συμπαρομαρτούντα που γνωρίσαμε όλοι μας όλα τα προηγούμενα χρόνια…

ΠΗΓΗ: taxydromos.gr