Κροκέτες λαχανικών με σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά Συνταγής

  • 800 γρ. πατάτες
  • 100 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα ψιλοτριμμένα
  • 170 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 3 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο
  • αλεύρι για το πασπάλισμα
  • καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 200 ml γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 αγγουράκι μικρό τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού

  • Βάζετε σε σουρωτήρι το αγγούρι με λίγο αλάτι και το στύβετε για να φύγουν τα υγρά του.
  • Αναμειγνύετε το γιαούρτι με το λάδι, το αγγούρι, το σκόρδο, τον άνηθο και λίγο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το ντιπ στο ψυγείο.

Ετοιμάζετε τις κροκέτες

  • Πλένετε τις πατάτες καλά και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό (με τις φλούδες τους) 45’-50’ μέχρι να μαλακώσουν. Ελέγχετε το βράσιμο τρυπώντας τις πατάτες με πιρούνι. Στραγγίζετε κατόπιν τις πατάτες, τις ξεφλουδίζετε και μόλις κρυώσουν λίγο τις λιώνετε καλά με πιρούνι ή τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ. Προσθέτετε στον πουρέ το τυρί.
  • Ζεσταίνετε το μισό βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα και τα μανιτάρια 8’-9’ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε σε αντικολλητικό χαρτί και τα προσθέτετε στον πουρέ της πατάτας μαζί με το μυρωδικό, τα δύο αυγά και το αλατοπίπερο.
  • Ανακατεύετε και ζυμώνετε το μείγμα με τα χέρια σας. Πλάθετε κυλινδράκια μήκους 5-6 εκ. και τα αφήνετε στο ψυγείο 30’-35’. Κατόπιν τα πανάρετε, περνώντας τα πρώτα απ’ το τρίτο αυγό χτυπημένο και στη συνέχεια απ’ το αλεύρι.
  • Τηγανίζετε τις κροκέτες σε καυτό λάδι. Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρετε με τη σάλτσα γιαουρτιού.

icookgreek.gr