Κρέμα τραχανά με γαρίδες

Είναι πιάτο ζεστό, σπιτικό ο τραχανάς. Η κρεμώδης σούπα που φτιάχνεται στο άψε-σβήσε είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές γεύσεις του ελληνικού χειμώνα – όχι ότι μας εμποδίζει κάτι να τρώμε τραχανά όλο το χρόνο. Και σκέτος είναι μια χαρά, μπορούμε όμως να τον ενισχύσουμε με φρέσκο βούτυρο, τριμμένη φέτα και κομματάκια φρυγανισμένου χωριάτικου ψωμιού, με ντομάτα κονκασέ και λίγη αποξηραμένη ρίγανη ή βασιλικό, αλλά και με σοταρισμένα μανιτάρια. Ή να του δώσουμε λίγο διαφορετικό στιλ, ακολουθώντας την συνταγή που μας προτείνει ο Βαγγέλης Δρίσκας. Οι γαρίδες, σοταρισμένες σε ελαιόλαδο, ταιριάζουν όμορφα με την ήπια γλυκιά, «γαλατένια» γεύση της κρέμας τραχανά κι ο ζωμός κοτόπουλου της δίνει έξτρα νοστιμιά.

Υλικά

  • 200 γρ. γλυκός τραχανάς
  • 600 ml ζωμός κοτόπουλου
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 500 γρ. γαρίδες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάλτε το ζωμό να πάρει βράση και ρίξτε τον τραχανά. Αλατίστε και αφήστε σε μέτρια ένταση για 15 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί ο τραχανάς. Ρίξτε το βούτυρο και ανακατέψτε.
  2. Καθαρίστε τις γαρίδες από το κέλυφος (αν είναι με κεφάλι, κρατήστε το για έξτρα νοστιμιά) και σοτάρετέ τες σε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο. Υπολογίστε περίπου 3 λεπτά μαγειρέματος σε δυνατή ένταση, αλατοπιπερώστε τες και σερβίρετε με την κρέμα τραχανά.

ethnos.gr