Κραχ στο χρηματιστήριο: Βουτιά έως και 10%

xrimatistirio--ap

Πρωτοφανές κραχ σημειώνεται σήμερα στο Χρηματιστήριο, όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 6,.25%. Νωρίτερα έκανε βουτιά έως και 10%. Εκτόξευση και στα spreads.

Νέα δραματική πτώση σημειώνει το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις απώλειες να αγγίζουν ακόμη και το 10% και την γενικότερη εικόνα της αγοράς να θυμίζει μέρες κράχ.

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, και μετά το «χτύπημα» του 10%, μαζεύτηκαν κάπως οι απώλειες με αποτέλεσμα να περιορριστούν στο κλείσιμο στο 6,25%. Είναι προφανές πως το κύμα πωλήσεων έχει ξυπνήσει τους κερδοσκόπους.

Με έντονα επιθετικές πωλήσεις, μεγάλα θεσμικά κεφάλαια αποχωρούν βίαια από το χρηματιστήριο, με τις τιμές των μετοχών μέσα σε μόλις δύο ημέρες να επιστρέφουν πλέον σε επίπεδα τιμών 2013.

Οι τράπεζες έφτασαν να υποχωρούν έως και 14% και ο δείκτης FTSE 25 των blue chips να σημειώνει sell-off της τάξης του 14% επίσης.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην αγορά ομολόγων έχει επιδεινωθεί δραματικά με την απόδοση στο 10ετές ομόλογο να εκτινάσσεται στο 7,9%, ξεπερνώντας το «επικίνδυνο» επίπεδο του 7,5% που είχε αγγίξει το 2010 πριν μπει η Ελλάδα στο Μνημόνιο, γεγονός που μεταφράζεται στο ότι η Αθήνα τίθεται πλέον εκτός αγορών.

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πλέον εγκλωβισμένο στην πολιτική αστάθεια με τους επενδυτές να εκφράζουν έντονους φόβους απέναντι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης, το Χρηματιστήριο Αθηνών βίωσε χτες μία από τις πιο επίπονες συνεδριάσεις των τελευταίων δύο χρόνων

Ενδεικτικό της επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος είναι το δημοσίευμα του Business Insider το οποίο κατατάσσει την Ελλάδα στις μεγαλύτερες ανησυχίες των διεθνών αγορών αυτή τη στιγμή, μαζί με το ξέσπασμα του Εμπoλα, την ISIS, την επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας, το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, την κρίση στην Ουκρανία και τα μαύρα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από την οικονομία της Ουκρανίας.

Οπως επισημαίνει δύο είναι τα γεγονότα που έχουν επιδεινώσει το κλίμα: Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δίνουν σημαντικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο εκλογών και τα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο από την Τρόικα.

.TheToc.gr