Kούφια αντιπαράθεση Αγοραστού (Ν.Δ) και ΣΥΡΙΖΑ, για τον Αχελώο

Πριν λίγες ημέρες από το Κιλελέρ, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός, στέλεχος της Ν.Δ, με μια καθαρά προεκλογικών εντυπώσεων τοποθέτησή του, επανέφερε το θέμα του Αχελώου,  καλώντας την κυβέρνηση να του δώσει την ευθύνη και την δυνατότητα να ολοκληρώσει τα έργα μεταφοράς νερού”.

Ο κ. περιφερειάρχης, αναφέρεται στο φράγμα Συκιάς και την σήραγγα Πευκόφυτου, χωρίς αναφορά σε κανένα άλλο έργο μετά την σήραγγα.  Δεν λέει ότι ακόμη κι αν ολοκληρωθούν αυτά τα δύο έργα, μετά την σήραγγα, δεν προβλέπονται έργα μεταφοράς και διανομής στις αρδεύσιμες εκτάσεις.  Τα νερά του άνω ρου του Αχελώου θα διοχετεύονται στην κοίτη του ποταμού Πάμισου και από εκεί στην κοίτη του Πηνειού, με μεγάλες απώλειες και με την αναποτελεσματική χρήση τους.

Πρέπει να μας εξηγήσει επίσης αφού ενδιαφέρεται δήθεν, για τα έργα εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων, γιατί όσο κυβερνούσε το κόμμα του, η Ν.Δ, δεν την πίεσε να προχωρήσει αυτά τα έργα εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, ούτε φυσικά την Ε.Ε, στο όνομα της οποίας πίνει νερό;

Δεν γνωρίζει ότι την ευθύνη των έργων την έχει το υπουργείο Υποδομών και ότι είναι αδύνατο αυτή να μεταφερθεί στην Περιφέρεια, η οποία ούτε τους πόρους διαθέτει, ούτε το προσωπικό, ούτε την πείρα έχει, γιατί τα έργα στον Αχελώο και ιδιαίτερα το φράγμα Συκιάς από τεχνική άποψη είναι πολύ πιο σύνθετα και απαιτητικά, απ’ ότι η Κάρλα που επικαλείται την;

Αυτό το γνωρίζει ο Περιφερειάρχης, αποκρύπτοντας ότι ζητά κάτι ανέφικτο. Στην πραγματικότητα το λέει για να δημιουργήσει εντύπωση προεκλογικά, προκειμένου να πάρει κανένα ψήφο.

Αντί να ρίχνει προεκλογικά πυροτεχνήματα ο Περιφερειάρχης, ότι τάχα ζητά να αναλάβει έργα που είναι πέρα  από τις δυνατότητες της Περιφέρειας, θα μπορούσε αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για τον Αχελώου, να πιέσει τόσο την σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ, να  προχωρήσουν αυτά τα αναγκαία έργα για την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου και τα συνοδευτικά έργα για να μεταφέρεται το νερό στον θεσσαλικό κάμπο προς αξιοποίηση και  όχι για να πάει στράφι.

Θα είχε ενδιαφέρον επίσης να μας πει, γιατί δεν ασχολείται με κάποια έργα που είναι μέσα στις δυνατότητές της περιφέρειας και για τα οποία έχει και υποχρεώσεις. Ένα από αυτά είναι το φράγμα του Αγιονερίου.

Του θυμίζω ότι στην προεκλογική του εκστρατεία το 2010, είχε επισκεφθεί το ημιτελές έργο του φράγματος Αγιονερίου, για να δημοσιευτούν ρεπορτάζ και φωτογραφίες που να δείχνουν τάχα το ενδιαφέρον του για την ολοκλήρωσή του. Φαίνεται όμως ότι το ενδιαφέρον του ήταν και τότε προεκλογικού χαρακτήρα, γιατί στην συνέχεια δεν έκανε οποιαδήποτε ενέργεια για την συνέχισή του, πέραν της προσπάθειας να το μεταφέρει στην αρμοδιότητα του  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , παρά το ότι η Περιφέρεια το είχε κατασκευάσει μέχρι τότε. Μόνον τελευταία, σε απάντηση σχετικής ερώτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εξάγγειλε την ανάθεση μελέτης, όχι για την συνέχισή του, αλλά για την σκοπιμότητά του και την εκτίμηση της βιωσιμότητάς του συνολικά, δηλαδή  του φράγματος και των δικτύων άρδευσης.

Στην προεκλογική θέση του Περιφερειάρχη, «απάντησε» η Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, με την συνηθισμένη ελαφρότητα και εμμένοντας στην αρνητική τοποθέτηση για τα έργα στον Αχελώο, στην ανακοίνωσή του τόνισε “να αφήσουμε στην ησυχία του τον Αχελώο”. Επαναλαμβάνοντας την ψευδή θέση ότι “ο Αχελώος έχει αποκλειστεί λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων” (συμπεριλαμβάνοντας στον όρο “Αχελώος” και το αποκλειστικά υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, το οποίο κατά κάποιο τρόπο προχωρά) και υποστηρίζοντας την εγκατάλειψη του υδροηλεκτρικού έργου Συκιάς , το οποίο δυνητικά και κατά περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί στην εκτροπή ποσότητας νερού που θα επιλεγεί, εκπροσωπεί την σκοταδιστική εκείνη μειοψηφία των πολιτών που αδυνατούν να αντιληφθούν την διακεκριμένη λειτουργία του έργου Συκιάς ως υδροηλεκτρικού, από την λειτουργία του ως μέρους των έργων εκτροπής.

Αναφέρεται βέβαια στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ η πρόβλεψη στα σχέδια διαχείρισης, την σύνταξη των οποίων κατηύθυνε τεχνηέντως η παρούσα κυβέρνηση, για την κατασκευή μικρών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών αντί της μερικής εκτροπής, με τρόπο όμως γενικό και αόριστο, αποφεύγοντας να αναφέρει ότι η κυβέρνηση την οποία υποστηρίζει δεν έκανε τίποτε κυριολεκτικά, για την υλοποίηση έστω και ενός από τα μικρά φράγματα, όπως το φράγμα του Αγιονερίου.

Επομένως τόσο ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, συμπίπτουν, ακολουθώντας διαφορετικές προσεγγίσεις, στο να αποφεύγουν την κατασκευή ενός αρδευτικού έργου, του φράγματος Αγιονερίου, ασχολούμενοι αποπροσανατολιστικά με τον Αχελώο. Ακολουθώντας αμφότεροι παρελκυστική τακτική, δεν συμβάλλουν θετικά στην επίλυση του υδατικού προβλήματος στην λεκάνη του Πηνειού.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ούτε μόνον η μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου θα δώσει λύση, ούτε μόνον η κατασκευή άλλων έργων ταμίευσης νερού από μόνα τους.             Θα πρέπει παράλληλα και συμπληρωματικά να μελετηθούν α) έργα μεταφοράς και διανομής του νερού της εκτροπής μετά την σήραγγα Πευκόφυτου και β) έργα φραγμάτων στην λεκάνη του Πηνειού και να κατασκευαστούν ανάλογα με την ωριμότητά τους.

Οπωσδήποτε προέχει  η ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού έργου της Συκιάς, το οποίο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ρύπους. Αυτός ο στόχος ούτε από τον Περιφερειάρχη εξυπηρετείται, με το να ζητά την ανέφικτη κατασκευή του έργου από την Περιφέρεια, ούτε από την παρούσα κυβέρνηση όπως αυτή εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, με την εντελώς αρνητική θέση για την εγκατάλειψη του φράγματος Συκιάς.

Επομένως τόσο οι αγρότες, όσο και γενικότερα οι Θεσσαλοί εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει στις ερχόμενες εκλογές να τους γυρίσουν και τους δυο την πλάτη γιατί κοροϊδεύουν συνειδητά και να ενισχύσουν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και βουλευτικές όποτε κι αν γίνουν αυτές και φυσικά τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης  στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμους, που είναι η μόνη δύναμη που αγωνίζεται για την ολοκλήρωση τόσο των έργων εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, των συνοδών έργων και φυσικά μιας σειράς άλλων μικρότερων έργων (φραγμάτων) σε όλη την Θεσσαλία.