Κούρεμα καταθέσεων: Τι ανακοίνωσε ο Τσακαλώτος

tsakalotos-varoufakis

Τι ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το πολυσυζητημένο κούρεμα των καταθέσεων;

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών έδωσε ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Κατόπιν των σημερινών επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι επί τάπητος ετέθη το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

«Οι δανειστές, όπως και εμείς, επιθυμούν η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα, δηλαδή έως τα τέλη του έτους» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Εκατό ώρες μένουν προκειμένου η κυβέρνηση να πετύχει μια συμφωνία με τους δανειστές για το νέο Μνημόνιο καθώς στόχος της Αθήνας, όπως τον περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι να υπάρξει επιτυχής κατάληξη έως το τέλος της εβδομάδας.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ορισμένα από τα μέτρα, όπως για παράδειγμα για τους αγρότες, πρέπει να ληφθούν αργότερα και όχι όλα μαζί, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα και στην εφαρμογή τους.

Επιπρόσθετα, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι θέματα που αφορούν στα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο συμφωνήθηκε να συζητηθούν και να αποφασιστούν το φθινόπωρο. Αυτή τη στιγμή συζητούνται οι διαδικασίες για τον ακριβή χρόνο εφαρμογής, αλλά όχι οι όροι.

Παράλληλα, αύριο τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να συζητήσουν για το μακροοικονομικό σενάριο.

Η εφ» όλης της ύλης συνάντηση που είχαν σήμερα με τους ελεγκτές της Τρόικας οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης ολοκληρώθηκε έπειτα από πέντε ώρες. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2015.

Ακόμη, επί τάπητος τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή ποιες θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και ποιες θα μετατεθούν χρονικά για αργότερα.

Ακόμη, συζητήθηκε και πάλι το ζήτημα του υπερ-ταμείου των 50 δισ. ευρώ, για το οποίο ακόμα οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει, τόσο ως προς το πώς θα λειτουργεί όσο και ως προς το αν θα αναλάβει να «τρέξει» και τα παλαιά προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, που είχε αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

Αν όλα πάνε καλά και δεν ανακύψουν εμπόδα και διαφωνίες, έως τις 11 Αυγούστου οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να έχουν καταθέσει θετική εισήγηση για το νέο δάνειο και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν, ώστε η συμφωνία να ψηφιστεί από το ελληνικό και τα ξένα κοινοβούλια έως τις 18 ή τις 19 Αυγούστου.

Ωστόσο οι απεσταλμένοι των δανειστών κρατάνε ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους. Στις συναντήσεις με τους κυρίους Τσακαλώτο και Σταθάκη, περισσότερο ακούν παρά μιλάνε. «Δεν λένε «όχι» σε κάτι, τα συζητάμε όλα, πάμε καλύτερα και απ’ ό,τι περιμέναμε» λένε στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Ωστόσο όλα είναι εύθραυστα και οι επόμενες μέρες και ώρες θα δείξουν αν υπάρχει κοινός δρόμος για να βαδίσουν κυβέρνηση και δανειστές. Για την μεν κυβέρνηση οι πολιτικές αποφάσεις είναι εκ των πραγμάτων δύσκολες και μπορεί να γίνουν δυσκολότερες, για δε τους δανειστές δεν θεωρείται βέβαιο πως και μεταξύ τους συμφωνούν σε όλα, όπως στο θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

fimes.gr