Κορονοϊός: Τα 3 σενάρια εξάπλωσης – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν οι οικονομικές συνέπειες

Αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο για τον κορονοϊό και το μέγεθος των επιπτώσεων του στις οικονομίες των χωρών. Ποια τα πιθανά σενάρια από εδώ και πέρα και οι συνέπειες τους, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey & Co.

Με τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο να δοκιμάζονται σκληρά από τον κορονοϊό, οι υγειονομικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο προετοιμάζονται για την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της κρίσης που έχει δημιουργηθεί, είναι η αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με το πώς εκδηλώνεται η ασθένεια.

Αναλυτές της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρίας McKinsey & Co σε έρευνα που έκαναν, αξιολόγησαν τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού στις αγορές, με βάση τρία σενάρια.

Στην εν λόγω μελέτη επισημαίνονται τρεις ασαφείς παράγοντες, οι οποίοι ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός.

Οι παράγοντες είναι οι εξής:

1. Η πλήρης έκταση των ήπιων περιπτώσεων που δεν έχουν διαγνωστεί. Μεγαλύτερος αριθμός θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας.

2. Εάν ο κορονοϊός σχετίζεται με την εποχικότητα. Εάν αποδειχτεί ότι έχει σχέση, τα ποσοστά μόλυνσης στο βόρειο ημισφαίριο θα μπορούσαν να μειωθούν καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

3. Εάν οι άνθρωποι που δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα, η έρευνα υποστηρίζει ότι ο μέσος ασθενής προσβάλλει άλλα 1,6 έως 2,4 άτομα. Οι φορείς ηλικίας άνω των 70 ετών φαίνεται να αντιμετωπίζουν ποσοστά θνησιμότητας “τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο”. “Άλλες αναφορές περιγράφουν τα ποσοστά θνησιμότητας για ασθενείς κάτω των 40 ετών να είναι 0,2%”, σύμφωνα με την μελέτη.

news247.gr