Κορωνοϊός: «Πρέπει να ετοιμαστούμε για ένα χειμώνα χωρίς εμβόλιο»

Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει οπωσδήποτε το φθινόπωρο να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Και αυτό, γιατί είναι αμφίβολο ότι θα έχουν εγκαίρως ικανοποιητικό αποτέλεσμα οι προσπάθειες για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο κορονοϊός Covid-19 δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης στον πλανήτη, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.  Και  παρότι οι προσπάθειες για ένα εμβόλιο φαίνεται πως βρίσκονται σε καλό δρόμο, η ανθρωπότητα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν χειμώνα χωρίς αυτό.

Αυτό συνέστησαν βρετανοί επιστήμονες, μιλώντας σε ακρόαση στο Κοινοβούλιο της πατρίδας τους. Οι επιστήμονες τόνισαν πως βλέπουν ανοσοποιητική ανταπόκριση κατά τις δοκιμές του εμβολίου. Ωστόσο απέφυγαν να προσδιορίσουν πότε θα είναι έτοιμο για διάθεση στο ευρύ κοινό.

Επιπλέον, η επικεφαλής της βρετανικής task force για την ανάπτυξη του εμβολίου εκτίμησε πως δεν θα προστατεύει πλήρως από τον κορωνοϊό. Και ένας κορυφαίος ειδικός στις λοιμώξεις τόνισε πως καλύτερα είναι να προετοιμαστούμε «για έναν χειμώνα χωρίς εμβόλιο».

Όπως είπε η Dr Sarah Gilbert, καθηγήτρια Εμβολιολογίας (Vaccinology) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει αρχίσει η τελική φάση των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο AZD1222 που αναπτύσσει το πανεπιστήμιό της. Στην φάση αυτή (Φάση ΙΙΙ) θα ενταχθούν συνολικά 8.000 εθελοντές.

«Χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε το σωστό είδος ανοσοποιητικής απόκρισης που θα παράσχει προστασία», είπε. Όπως εξήγησε, η τελική φάση των κλινικών μελετών έχει διπλό στόχο:

  • Να εξετάσει πως επιδρά το εμβόλιο σε μεγάλο αριθμό ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών
  • Να εξετάσει πόσο μειώνει το εμβόλιο τις πιθανότητες μόλυνσης και νόσου από τον κορωνοϊό

Ερωτηθείσα, όμως, πότε εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο το εμβόλιο, απέφυγε να δώσει κάποιο χρονικό πλαίσιο.

Δεν θα παρέχει πλήρη προστασία

Από την πλευρά της, η κυρία Kate Bingham, επικεφαλής της βρετανικής Ομάδας Εργασίας για ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, είπε πως ακόμα κι αν είναι έτοιμο εγκαίρως ένα εμβόλιο, δεν θα παρέχει πλήρη προστασία.

Το πιθανότερο, εκτίμησε, είναι πως θα πρόκειται για ένα εμβόλιο που θα μειώνει απλώς τη σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. «Η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου είναι ένας δύσκολος αγώνας», παραδέχτηκε.

Ο αγώνας αυτός γίνεται υπό τον φόβο ότι ο κορωνοϊός θα εξαπλωθεί ραγδαία όταν ξαναρχίσει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.

«Πρώτα το αντιγριπικό εμβόλιο»

Πιο ρεαλιστής, ο σερ John Bell, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε πως η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για ένα χειμώνα χωρίς εμβόλιο. Επομένως, είναι απαραίτητο να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες το εμβόλιο της γρίπης. Και αυτό, διότι «πρέπει να αποφευχθεί το πανδαιμόνιο στα νοσοκομεία».

«Η πανδημία έχει βασιστεί υπερβολικά πολύ έως τώρα σε εικασίες που απεδείχθησαν λανθασμένες», υπογράμμισε. «Συνιστώ λοιπόν να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Κι αν στο μεσοδιάστημα υπάρξει το εμβόλιο, θα είναι ευπρόσδεκτο. Αν όχι, θα είμαστε έτοιμοι και για αυτό το ενδεχόμενο».

iatropedia.gr