Κορονοϊός: Έρχεται αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων – Τι «χαλαρώνει» από Δευτέρα

Νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, το μεγαλύτερο από την αρχή της περιπέτειας του κορονοϊού πριν από 13 μήνες, αναμένεται να καταγραφεί ως την Παρασκευή, δοκιμάζοντας ακόμη πιο σκληρά τις αντοχές του Συστήματος Υγείας.

Χθες ο αριθμός των συμπολιτών μας που δίνουν μάχη στις κλίνες Μ.Ε.Θ. ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 600, ενώ καταγράφηκαν 59 θάνατοι. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις μέσα σε ένα 24ωρο ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 41, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 605… Μια ανάσα δηλαδή πριν σπάσει το ρεκόρ που είχε καταγραφεί στην κορύφωση του β’ κύματος στις 3 Δεκεμβρίου με 622 διασωληνωμένους ασθενείς στα νοσοκομεία αναφοράς.

Η εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ο λόγος της αναβολής της σημερινής έκτακτης σύσκεψης των Ειδικών, που είχε προγραμματιστεί, με μοναδικό αντικείμενο το… τι και πότε θα ανοίξει. Οι Επιστήμονες θα συνεδριάσουν τελικά, κανονικά την Παρασκευή, έχοντας στα χέρια τους το αποτύπωμα της εβδομάδας για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις, τις οποίες και θα εισηγηθούν στην Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ό,τι αποφασιστεί θα ισχύσει από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Τι επιδιώκεται να ανοίξει από τις 22 Μαρτίου

Μικραίνει πλέον το καλάθι των προσδοκιών όσον αφορά στις δραστηριότητες που μπορούν να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση του πιο “χαλαρού” lockdown.

Σε αυτή τη φάση, με την συγκεκριμένη επιδημιολογική εικόνα, δύο μέτρα είναι πιο πιθανό να υιοθετηθούν στο τέλος της εβδομάδας:

Να επιστρέψει η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών τα Σαββατοκύριακα στις 9 το βράδυ αντί για τις 7. Να ισχύσει δηλαδή ό,τι και τις καθημερινές.

Ο κωδικός 6 στα SMS (σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο) να ισχύει και για μετακινήσεις από δήμο σε δήμο το αυτοκίνητο. Με τα σημερινά μέτρα χρησιμοποιείται μόνο για μετακίνηση με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

Η στόχευση κυβέρνησης και ειδικών, ως χτες τουλάχιστον, ήταν:

Στις 22 Μαρτίου να ανοίξουν κομμωτήρια και καταστήματα περιποίησης νυχιών, αυστηρά με ραντεβού.

Στις 29 Μαρτίου να ανοίξει και το λιανεμπόριο.

Μάλιστα ο σχεδιασμός προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς να γίνει δίχως χιλιομετρικό περιορισμό… Να μπορείς δηλαδή ο καταναλωτής να μεταβεί σε όποιο κατάστημα επιθυμεί στέλνοντας μήνυμα στο 13032, τρίωρης διάρκειας, για παραλαβή εκτός καταστήματος. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν πως ο σχεδιασμός δεν έχει φύγει από το τραπέζι και ότι ως το αργότερο τα τέλη Μαρτίου θα ανοίξουν οι παραπάνω δραστηριότητες… ‘Ομως είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι κυβέρνηση και ειδικοί έχουν μπροστά τους, στα χέρια τους, την πιο δύσκολη εξίσωση ως σήμερα…

Οι παρονομαστές για το οποιοδήποτε άνοιγμα είναι τα “σκληρά” νούμερα της πανδημίας: ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο αριθμός των θανάτων και ο δείκτης θετικότητας (έφτασε χτες το 12,3), σε συνδυασμό με την μεγάλη κόπωση των πολιτών!

«Αγώνας δρόμου» με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις

Γιατί ενώ αυτή η εβδομάδα ήταν γνωστό ότι θα είναι η εβδομάδα κορύφωσης του 3ου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση έβαλε στην ατζέντα το άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων; Η κόπωση των πολιτών και η δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι παρά το παρατεταμένους περιορισμούς στη ζωή τους, δεν υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα όσον αφορά στην αντιμετώπιση της “φονικής” πανδημίας, αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις. Τα νέα που φτάνουν στο κυβερνητικό μέγαρο έχουν θορυβήσει τους επιτελείς. Σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία καταγράφουν φυλλοροή ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς άγνωστη κατεύθυνση…

Οι δυσαρεστημένοι και κουρασμένοι πολίτες δεν φαίνεται να πηγαίνουν προς την πλευρά της Κουμουνδούρου, ωστόσο δημιουργούν μία “γκρίζα ζώνη”, η οποία δεν είναι καθόλου ασήμαντη αριθμητικά αλλά και ποιοτικά.

Σε συνδυασμό και με την κατάσταση της οικονομίας, η οποία έχει ξεπεράσει από καιρό τα όρια της, θεωρείται από πολλούς μονόδρομος το άνοιγμα της αγοράς. Η στόχευση είναι αυτό να γίνει όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο τον έχει η ίδια η πανδημία!

newsit.gr