Κορονοϊός: 20 νέα κρούσματα, τα 12 σε Ξάνθη και Νάουσα

20 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με τον συνολικό αριθμό στην Ελλάδα να ανέρχεται σε 3.108. Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει στους 14.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 20 κρούσματα, 7 φαίνεται πως βρίσκονται στον Εχίνο, 1 στο δήμο Ξάνθης, 4 στη Νάουσα, 2 στην Κόρινθο, 1 στη Ροδόπη, 1 από ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, 1 από την Πτολεμαίδα, 1 από ιδιωτική πτήση, 1 από Πρέβεζα και 1 από το Δήμο Σταυρούπολης.

Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό:

Σήμερα ανακοινώνουμε 20 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.108, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.

694 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1768 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 6 (42.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 116 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί συνολικά 243.867 κλινικοί έλεγχοι.

Τέσσερα κρούσματα κορονοϊού στη Νάουσα – Επιτόπου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Ανησυχία έχει προκληθεί στην πόλη της Νάουσας μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων κορονοϊού σε οικογένεια που πραγματοποίησε τυχαία εξετάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, άτομο από μια οικογένεια είχε υποβληθεί σε τεστ για τη νόσο Covid-19 σε ιδιωτικό εργαστήριο της περιοχής στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου.

Το τεστ βγήκε θετικό και στη συνέχεια διαπιστώθηκε από διαδοχικά τεστ ότι και τα άλλα τρία άτομα της οικογένειας ήταν θετικά στον κορονοϊό, χωρίς ωστόσο κανείς εκ των τεσσάρων φορέων της νόσου να παρουσιάσει συμπτώματα.

Άμεσα υπήρξε συναγερμός στις αρμόδιες αρχές ώστε να ιχνηλατηθούν οι επαφές των κρουσμάτων ενώ κατέφθασε στην πόλη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ώστε να γίνουν περαιτέρω έλεγχοι στον τοπικό πληθυσμό και να διαπιστωθεί διασπορά της νόσου.

Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε εισαγωγή κρούσματος είτε στο νοσοκομείο της Νάουσας, είτε της Βέροιας που είναι και το νοσοκομείο αναφοράς του Covid-19 για την περιοχή της Ημαθίας, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη διοίκηση του νοσοκομείου Βέροιας.

Αρνητικά τα δείγματα των επαφών των κρουσμάτων στην Λαμία

Αρνητικά βγήκαν και τα 20 δείγματα που εστάλησαν προς εξέταση από το περιβάλλον των 8 κρουσμάτων στην περιοχή της Λαμίας, σύμφωνα με το lamianow.gr. Τα 20 μοριακά τεστ τα οποία πραγματοποιήθηκαν μερίμνη της Περιφέρειας Στερεάς εστάλησαν σε ειδικό εργαστήριο στην Αθήνα και τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή, λίγο πριν τις 16.00 το μεσημέρι.

Αρνητικά επέστρεψαν λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι και τα άλλα 6 δείγματα που είχαν πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο Λαμίας και εστάλησαν προς εξέταση στο Παστέρ, ενώ χθες Πέμπτη αρνητικό βγήκε και ένα ακόμη τεστ στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Liberal.gr