Κορωνοϊός: 17 νεκροί στην Ελλάδα – 8.000 με 10.000 υπολογίζονται τα κρούσματα

Στα 695 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. 71 είναι τα νέα κρούσματα. Στους 17 οι νεκροί. Ο κ. Τσιόδρας είπε πως με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, τα κρούσματα υπολογίζονται σε 8.000 με 10.000.

«Όταν ο κορωνοϊός ήταν στην Κίνα εκπονήσαμε σχέδιο δράσης. Από τον Ιανουάριο έχουμε ορίσει τα νοσοκομεία αναφοράς και έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας. Ορίσαμε τον κ. Τσιόδρα ως εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, όπως και την ομάδα διαχείρισης της κρίσης από 28 επιστήμονες. Κάναμε προσλήψεις στο ΕΣΥ, προχωράμε στην σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ. Τα δεδομένα καθημερινά αναλύονται από την ειδική επιτροπή που εισηγείται στο υπουργείο Υγείας με επιστημονικά κριτήρια. Ευχαριστώ τον κ. Μητσοτάκη που λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Επί 2,5 μήνες συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον ΠΟΥ» είπε ο κ. Κικίλιας.

«Γνωρίζουμε τις παθογένειες του ΕΣΥ. Πριν από δύο μήνες είχε 564 κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Το ΝΙΜΤΣ θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο αναφοράς. Έχουν λειτουργήσει πάνω από 2.000 κλίνες για φροντίδα ασθενών. Το Παμμακάριστος, το Αγία Βαρβάρα και το Άττικα θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενής με COVID-19», τόνισε. Συνολικά 2.085 είναι οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό.

«Βλέπετε πως το ΕΣΥ ακόμα αντέχει. Είναι στο χέρι μας και στο χέρι σας για να συνεχίσει να αντέχει» τόνισε.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες του Υπουργείου για υγειονομικά υλικά ενώ μίλησε για «πόλεμο» στην παγκόσμια αγορά: «δεν ήταν θέμα χρημάτων, αλλά διαθεσιμότητας. Ήδη έχει έρθει ένα κομμάτι στην Ελλάδα. Έχουμε ναυλώσει cargo για να έρθει το υλικό στην Ελλάδα».

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την πρέσβη της Κίνας, τους δωρητές και τόνισε πως «σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια. Έχει ανέβει σχετική πλατφόρμα για να βοηθήσει όποιος επιθυμεί. Είναι η στιγμή που είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ. Φροντίζουμε τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Να ζητήσω από όλους μείνουν σπίτι, να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο».

eleftherostypos.gr