Κολοκυθοκεφτέδες τραγανοί με σάλτσα φέτας

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για την σάλτσα φέτας

Διαδικασία

  1. Τρίβω στη χοντρή πλευρά του τρίφτη τα κολοκύθια, αλλά τα κρατάω λοξά, ξαπλωτά κατά τα 2/3, και τα τρίβω με αργή κίνηση, πιέζοντας κάθε κολοκύθι στον τρίφτη, ώστε να βγουν τρίμματα μακριά και χοντρά, ψωμωμένα.
  2. Βάζω τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα μεγάλο μπολ, αλατίζω γενναιόδωρα, ανακατεύω και τα αφήνω στην άκρη για 30 λεπτά.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τα κρεμμύδια και τα 40 ml ελαιόλαδο και τα σιγομαγειρεύω στο λάδι, σε χαμηλή φωτιά, για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, να ξανθύνουν και να μελώσουν, αλλά να μη ροδίσουν.
  4. Τραβάω από τη φωτιά και τα αφήνω να γίνουν χλιαρά.
  5. Αδειάζω τα αλατισμένα κολοκυθάκια σε σουρωτήρι, τα αφήνω 5 λεπτά και μετά τα στύβω πολύ καλά με το χέρι.
  6. Μεταφέρω τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω τα χλιαρά ποσαρισμένα κρεμμύδια μαζί με το λάδι τους, τα τρία μυρωδικά (δυόσμο, σχοινόπρασο, μαϊντανό), το σκόρδο, το πάνκο, την αμυγδαλόσκονη, τα αυγά, το ξύσμα και λευκό πιπέρι. Ανακατεύω πολύ καλά με τα χέρια.

Τηγάνισμα

  1. Αφού ανακατέψω καλά όλα τα υλικά, πλάθω με το μείγμα κεφτέδες με βάρος 30-40 γρ.
  2. Τους αραδιάζω σε ένα ταψί πασπαλισμένο με αρκετό αλεύρι και τους βάζω στο ψυγείο για 30-40 λεπτά, για να σφίξουν.
  3. Βάζω να ζεσταθεί άφθονο – κυριολεκτικά άφθονο– ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα. Η ιδανική θερμοκρασία τηγανίσματος είναι 170-175°C, την οποία ελέγχω με θερμόμετρο.
  4. Βγάζω τους κολοκυθοκεφτέδες από το ψυγείο, τους αναποδογυρίζω στο αλεύρι για να αλευρωθούν και από την άλλη πλευρά και τους ρίχνω στο καυτό λάδι, σε μικρές δόσεις.
  5. Τηγανίζω για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσαφένιοι και τραγανοί. Όταν είναι έτοιμοι, συνήθως ανεβαίνουν στην επιφάνεια του λαδιού, σαν λουκουμάδες.
  6. Τους στραγγίζω σε χαρτί κουζίνας και σερβίρω ζεστούς ή χλιαρούς.

Σάλτσα φέτας ζεστή και πυκνή

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω 300 ml πρόβειο ή κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα μέχρι να κάψει αλλά να μη φουσκώσει.
  2. Τραβάω από τη φωτιά, θρυμματίζω μέσα στο καυτό γάλα 500 γρ. φέτα πικάντικη και χτυπάω το μείγμα με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ, μέχρι να λιώσει το τυρί.
  3. Ρίχνω 50 ml ελαιόλαδο, λίγη φρέσκια ρίγανη και πιπέρι, χτυπάω για λίγο ακόμη και αφήνω τη σάλτσα να γίνει χλιαρή.

gastronomos.gr