Κλιματική κρίση: Απροετοίμαστη η Ευρώπη, λέει η αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε.

Η Ευρώπη δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για τους κινδύνους που αναμένονται να την απειλήσουν εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, προειδοποιεί με έκθεσή του σήμερα, Δευτέρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), υπογραμμίζοντας και τις οικονομικές συνέπειες που θα αντιμετωπίσει στο τέλος του αιώνα η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ετήσιες οικονομικές απώλειες στις χώρες της Ε.Ε. ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 τρισ. ευρώ έως το 2100 και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα γίνουν θύματα των επιπτώσεων της υπερβολικής ζέστης, αναφέρει η έκθεση του οργανισμού, που κάνει λόγο για πιθανώς «καταστροφικές αλλαγές»

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ξεπεράσει κατά πολύ τις απώλειες της Ενωσης, ύψους 650 δισ. ευρώ που σχετίζονται με τις συνέπειες των ακραίων κλιματικών φαινομένων από το 1980 έως το 2022.

Οι θερμοκρασίες «στην Ευρώπη ανεβαίνουν περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι σε άλλες περιοχές του πλανήτη και οι κλιματικοί κίνδυνοι απειλούν την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, τα οικοσυστήματα, τις υποδομές, τους υδάτινους πόρους, την οικονομική σταθερότητα και την ανθρώπινη υγεία», λένε οι ειδικοί.

Προειδοποίηση για δράση

«Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους έχουν ήδη φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα και θα μπορούσαν να γίνουν καταστροφικοί χωρίς επείγουσα και αποφασιστική δράση», αναφέρει η έκθεση του ΕΟΠ.

Οι ειδικοί της υπηρεσίας δεν αποκλείουν αύξηση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη κατά 3 βαθμούς Κελσίου έως το 2050 σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο και κατά 7 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, Λένα Ιλι-Μόνονεν, η Ευρώπη «αντιμετωπίζει κλιματικούς κινδύνους» για τους οποίους οι κυβερνήσεις δεν είναι ακόμη προετοιμασμένες.

Για να «διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη», οι ευρωπαϊκοί φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να δράσουν τώρα για να μειώσουν πρώτα τις εκπομπές γρήγορα, πρόσθεσε.

Πηγή: European Environment Agency / kathimerini.gr