Κλιματική αλλαγή: Ο φετινός Απρίλιος ο 5ος θερμότερος παγκοσμίως αλλά… όχι για την Ελλάδα

Ρεκόρ θερμοκρασίας Απριλίου στην Ευρώπη αλλά ο πιο ψυχρός που είδε η Ελλάδα εδώ και 10-15 χρόνια.

Το κύμα καύσωνα της πρώιμης περιόδου που έπληξε περιοχές της Αλγερίας, του Μαρόκου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας την περασμένη εβδομάδα σχεδόν σίγουρα δεν θα είχε συμβεί χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, δήλωσε διεθνής ομάδα επιστημόνων σε ανάλυση που εκδόθηκε την Παρασκευή 5/5.

Μια μάζα ζεστού, ξηρού αέρα από τη Σαχάρα «στάθμευσε» πάνω από τη δυτική Μεσόγειο για αρκετές ημέρες στα τέλη Απριλίου, με αποτέλεσμα να καταγραφούν θερμοκρασίες που εσε άλλη περίπτωση θα βλέπαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το Climatebook, ιδιαίτερα θερμός ήταν ο Απρίλιος 2023 για αρκετές περιοχές παγκοσμίως, καταρρίπτοντας εκατοντάδες ρεκόρ θερμοκρασίας. Καταγράφηκε μάλιστα ως ο 5ος θερμότερος Απρίλιος από το 1979 παγκοσμίως και ως ο 13ος θερμότερος στην Ευρώπη.

Η μέση θερμοκρασία του Απριλίου 2023 στην Ευρώπη κυμάνθηκε κατά 0,22°C πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020, ενώ παγκοσμίως κατά 0,32°C πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας έως +4°C με +6°C, καταγράφηκαν σε περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου (Ισπανία, Πορτογαλία) καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Ρωσίας. Αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στην Κεντρική Ευρώπη και στα Βαλκάνια (βλ. εικόνα 1).

Ρεκόρ θερμοκρασίας Απριλίου στην Ευρώπη

Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας έως +4°C με +6°C για τον Απρίλιο 2023, καταγράφηκαν σε περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου (Ισπανία, Πορτογαλία).

Στην Ισπανία και ειδικότερα στο αεροδρόμιο της Κόρδοβα το απόγευμα της 27 Απριλίου 2023 η θερμοκρασία έφτασε τους 38.8°C, τιμή που αποτελεί ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για την Ισπανία για τον μήνα Απρίλιο καθώς και τη νέα υψηλότερη θερμοκρασία πανευρωπαϊκά για τον μήνα Απρίλιο. Ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας για το μήνα Απρίλιο σημειώθηκε και στην Πορτογαλία και στο Μαρόκο.

Έντονη και μακρά περίοδος ξηρασίας στην Ισπανία
Συνεχίστηκε η έντονη και μακρά περίοδο ξηρασίας που πλήττει την Ιβηρική Χερσόνησο τον Απρίλιο του 2023 και κυρίως την Ισπανία, όπου η συνεχιζόμενη ξηρασία προκάλεσε μη αναστρέψιμη ζημιά σε 35 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών. Αυξημένες βροχοπτώσεις παρατηρήθηκαν στην Κεντρική Ευρώπη και στα Βαλκάνια (βλ. εικόνα 2).

Ο πιο ψυχρός Απρίλιος των τελευταίων ετών στην Ελλάδα

Ωστόσο, στην Ελλάδα η θερμοκρασία τον Απρίλιο του 2023 κυμάνθηκε κατά 1-2°C κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, καταγράφοντας τον πιο ψυχρό Απρίλιο των τελευταίων 10-15 ετών.

Αυξημένες βροχοπτώσεις παρατηρήθηκαν στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.