Κλείνουν σύνορα για τον κορωνοϊό- Συναγερμός και στην Ελλάδα

Παγκόσμιο συναγερμό προκαλέσει η επιδημία κορωνοϊού και όλες οι χώρες σπεύδουν να λάβουν μέτρα για να αποτραπεί περαιτέρω ταχεία εξάπλωση της. Ορισμένες έκλεισαν ήδη τα σύνορά  τους για  τους Κινέζους, παντού επιβάλλονται περιορισμοί, οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Κίνα μπαίνουν σε καραντίνα. Ομως τα κρούσματα αυξάνονται – ευτυχώς όχι με ιδιαίτερα ανησυχητικό ρυθμό.

Σε επιφυλακή  οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, ενώ σε κυβερνητικό επίπεδο καταστρώνονται σχέδια συντονισμένης δράσης. Με στόχο να σχεδιαστεί ενα πλάνο ενεργειών θα συνεδριάσει τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, που είναι αρμόδιο για την αξιολόγηση κινδύνων και τη διατύπωση προτάσεων στρατηγικής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  προειδοποιεί ότι  τα μέτρα που επιβάλλονται σε πολλές χώρες είναι υπερβολικά, ενώ διεθνείς οίκοι και οργανισμοί επισημαίνουν ότι οι “αχρείαστοι” περιορισμοί στην κίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Σε ανακοινώσεις του ο ΠΟΥ  τονίζει ότι “οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης” στη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να αποδειχθούν «αναποτελεσματικοί», να προκαλέσουν προβλήματα στη διανομή βοήθειας και να βυθίσουν την οικονομία των χωρών που πλήττονται.

Φουντώνουν οι ανησυχίες

Τα διαπιστωμένα κρούσματα στην Κίνα υπερέβησαν ήδη τις 19.000, ενώ οι θάνατοι από τον ιό προσεγγίζουν τους 290. Η χώρα λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα και οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν ότι οι κινεζικές υπηρεσίες λειτουργούν με αποτελεσματικότητα, προσπαθώντας να αποτρέψουν ταχεία εξάπλωση της επιθυμίας και να περιθάλψουν.

Από την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ρίχνοντας “λάδι στη φωτιά” των ανησυχιών. Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και χώρες της Ασίας όπως το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη και η Μογγολία απαγόρευσαν την είσοδο στο έδαφός τους, σε όλους όσοι προέρχονται από την Κίνα. Ταξιδιωτικούς περιορισμούς ανακοίνωσαν η Ρωσία, το Πακιστάν, η Ιαπωνία και η Ιταλία.

Η Αυστραλία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Κίνα, συνιστώντας στους πολίτες της να μην επισκέπτονται τη χώρα. Οι αυστραλιανές αρχές έχουν εντοπίσει 12 κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα, αλλά κανέναν θάνατο. Δύο από τα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι αμερικανικές αρχές θα απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα των μη Αμερικανών που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα τις 14 τελευταίες ημέρες. Για τους Αμερικάνους πολίτες θα ισχύει καραντίνα έως 14 ημερών για όσους έχουν επισκεφθεί την επαρχία Χουμπέι τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Βοήθεια από ΕΕ

Οι περιορισμοί που επέβαλε η Ουάσινγκτον προκάλεσε την αντίδραση της κυνεζικής κυβέρνησης. Η εκπρόσωπος Τύπουτου κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι λέξεις και οι πράξεις κάποιων Αμερικανών αξιωματούχων δεν βασίζονται στα γεγονότα ούτε είναι οι προσήκουσες».

Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα και οι κάτοικοί της βρίσκονται σε «καραντίνα» και ειδικά η επαρχία Χουμπέι, με τη Γουχάν να αποτελεί πόλη – «φάντασμα».

Η κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι παρέτεινε τις διακοπές για την αργία του κινεζικού Νέου Έτους έως τις 13 Φεβρουαρίου, στην προσπάθεια να περιορίσει την επέκταση του κορωνοϊού. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ ζήτησε από την Ε.Ε. να διευκολύνει τη χώρα του να αγοράσει εκτάκτως ιατρικό εξοπλισμό από τις χώρες μέλη της Ένωσης.

sofokleousin.gr