KKΕ Τρικάλων : Η κα Αντωνοπούλου κάνει πράξη αυτά που «έταξε»

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψή της  στα Τρίκαλα η κα Αντωνοπούλου κάνει πράξη αυτά που «έταξε»:

Οι άνεργοι θα δουλέψουν τζάμπα για τους εργοδότες

 

Ούτε μια βδομάδα δεν πέρασε από την επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (αρμόδιας  για την καταπολέμηση της ανεργίας) κας Αντωνοπούλου στα Τρίκαλα. Όμως, αυτές οι λίγες  μέρες ήταν αρκετές για να πέσουν οι φιλεργατικές και «αλληλέγγυες» μάσκες, που φόρεσε στην περιοδεία της για να μοιράσει φρούδες ελπίδες για το μέλλον και των Τρικαλινών ανέργων. Αφού , μόλις χθες , ο ΟΑΕΔ (για τον οποίο υπεύθυνη είναι η κα Αντωνοπούλου ) ανακοίνωσε την πρόθεση για «ξήλωμα» ακόμη κι αυτού του  πενιχρού επιδόματος ανεργίας, που μάλιστα το λαμβάνει μόλις ένας στους δέκα ανέργους!

Συγκεκριμένα,  ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε και επίσημα το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για 10.000 ανέργους, οι οποίοι εντασσόμενοι στο εν λόγω πρόγραμμα θα παραδίδουν το επίδομά τους στα ταμεία των επιχειρήσεων, στο όνομα της προσωρινής τους «ένταξης στην αγορά εργασίας».

Το σχέδιο, που η εφαρμογή του ξεκινά την προσεχή Δευτέρα,   στην πράξη οδηγεί σε κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, μετατρέποντάς το σε άμεση χρηματική ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις, Θυμίζουμε ότι τα κονδύλια για το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ προκύπτουν από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων. Έτσι, ακόμα και οι ελάχιστοι επιδοτούμενοι άνεργοι γίνονται πλέον χρηματοδότες του εργοδότη τους, για λίγους μήνες δουλειάς. Ταυτόχρονα, η επιλογή των ανέργων που θα ενταχθούν δεν θα γίνεται με δική τους αίτηση, αλλά με υπόδειξη των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.

Έτσι, με τη μετατροπή του ισχνού βοηθήματος σε άμεση επιδότηση της εργοδοσίας η κα Αντωνοπούλου κάνει πράξη τη δήλωση για «παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα» που έκανε πριν λίγες μέρες στα Τρίκαλα. Αυτό θα πει άμεση και πιστή εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής , που θα  ζήλευαν και οι πιο «ακραίοι  νεοφιλελεύθεροι»!

Ικανοποιείται  ένας από τους μύχιους πόθους των εργοδοτών, αφού τους προσφέρουν ανέργους σε τιμή ευκαιρίας! Επίσης, πηγαίνουν κι  ένα βήμα πιο πέρα με το σχεδιασμό να αποδίδεται στους επιχειρηματικούς ομίλους το σύνολο του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, μέσω των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση, αντί για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

Τα αριθμητικά παραδείγματα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για τους σχεδιασμούς τους.  Σε πρώτη φάση, 10.000 άνεργοι θα γίνουν πάμφθηνη εργατική δύναμη για τις επιχειρήσεις, καταβάλλοντας για μια θέση εργασίας με ημερομηνία λήξης (το πολύ 15 μήνες) τα 360 ευρώ του μηνιαίου επιδόματος, χρηματοδοτώντας δηλαδή από την τσέπη τους την επιχείρηση που θα τους προσλάβει. Οι εργοδότες θα κληθούν να καταβάλλουν μόνο τη διαφορά που απομένει, μέχρι οι μηνιαίες αποδοχές να φτάσουν (στην καλύτερη περίπτωση) στο ύψος του κατώτερου μισθού, που είναι σήμερα στα 586 ευρώ μεικτά για εργαζόμενους άνω των 25 ετών και 511 για τους κάτω των 25.

Έτσι, στην πρώτη περίπτωση, ο εργοδότης θα μπορεί με 226 ευρώ τον μήνα να προσλαμβάνει έναν επιδοτούμενο άνεργο σε θέση πλήρους απασχόλησης, καθώς για το υπόλοιπο του μισθού του (μέχρι τα 586 ευρώ μεικτά) ο άνεργος θα αυτοχρηματοδοτείται από το επίδομά του! Αν, μάλιστα, μιλάμε για ανέργους κάτω των 25 ετών, ο εργοδότης θα μπορεί να τους απασχολεί με μόλις 151 ευρώ το μήνα (511 – 360 = 151) για οκτάωρη τουλάχιστον δουλειά, που σημαίνει σχεδόν τζάμπα εργασία!

Μετά το πέρας της 12μηνης διάρκειας του προγράμματος, οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση να απασχολούν τους ανέργους μόνο για τρεις επιπλέον μήνες και σε αυτό το διάστημα η απασχόληση του ανέργου συνεχίζει να επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας του προγράμματος οι άνεργοι θα επιστρέφουν στις ουρές των ανέργων, όπως συμβαίνει στην πράξη με όλα τα σχετικά προγράμματα που κατ’ ευφημισμό η ΕΕ ονομάζει «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», τα οποία μοναδικό σκοπό έχουν τη στήριξη του κεφαλαίου με τις εισφορές που προέρχονται από τους εργαζόμενους.