Κίνδυνος για μειώσεις στις συντάξεις έως 40% από το «κόλπο» της προσωπικής διαφοράς

Το «κόλπο» της προσωπικής διαφοράς που θεσμοθετήθηκε με το νέο Ασφαλιστικό, γνωστό και ως «νόμο Κατρούγκαλου», μπορεί να γυρίσει… μπούμερανγκ και να προκαλέσει πολύ χειρότερες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε οι περικοπές να περιορίζονταν στο 18%, είναι πιθανό να προκύψει και «δεύτερος γύρος» μειώσεων οδηγώντας ακόμα και στο 40% τις απώλειες στις συντάξεις από το 2019 και μετά. Αιτία το γεγονός ότι με βάση πιο πρόσφατη νομολογία η προσωπική διαφορά καταργείται και απλώς διατηρείται η δέσμευση για μειώσεις έως 18%. Όμως επειδή το νέο μοντέλο περικοπών, πριν καλά – καλά εφαρμοστεί, είναι διάτρητο, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερες περικοπές, από αυτές που αρχικά είχαν εξαγγελθεί.

Με τη διαδικασία του επανυπολογισμού των υφιστάμενων συντάξεων να έχει ολοκληρωθεί, διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις προκύπτουν έως και 40% μικρότερες συντάξεις, από το νέο τρόπο υπολογισμού. Το δεδομένο αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε ανάλογη μείωση, αν οι Θεσμοί πιέσουν προς τούτο. Άλλωστε η διάταξη περί προσωπικής διαφοράς δεν θα υφίσταται, συνεπώς ούτε και ο περιορισμός που είχε θεσπίσει…

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει έως τώρα στο υπουργείο Εργασίας, οι μειώσεις που διασώζονται σε πρώτη φάση από την προσωπική διαφορά, αλλά είναι άγνωστο εάν θα αποφευχθούν τελικά, καταγράφονται ως εξής:

• Μείωση 40% για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ.
• Μείωση 30% για συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς και ειδικών μισθολογίων).
• Μείωση 5% ως 20% για τους απόστρατους.
• Μείωση 30 % για συνταξιούχους του ΙΚΑ.
• Μείωση 25% για συνταξιούχους των ΔΕΚΟ και τραπεζών.
• Μείωση 40% για τις επικουρικές συντάξεις.

dikaiologitika.gr