Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με εντολή του Κυρ. Μητσοτάκη

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνήσια, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας.

Για τον σκοπό αυτό, κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Λάρισα με την ακόλουθη κατανομή έργου: 

1) Απεγκλωβισμοί από πλημμυρισμένες οικίες (Επιτελείς Εθνικής Αμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Ά Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ)

2) Δίκτυα ηλεκτροδότησης  (ΔΕΔΔΗΕ Ανάστ. Μάνος) 

3) Δίκτυο υδροδότησης  (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδ. Λιβάνιος)  

4) Μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) Υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας, Υφυπουργός Ν. Ταχιάος)

5) Εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας, με τρόφιμα, νερό, στέγη (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος με υποστήριξη για την προσωρινή φιλοξενία, από το Υπουργείο Τουρισμού)  

6) Πρόσβαση και λειτουργία δομών υγείας (Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους).

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετέβη στις 11:00 ο πρωθυπουργός, για να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel. 

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Νωρίτερα, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς ο πρωθυπουργός σχεδιάζει το προσεχές σαββατοκύριακο να βρεθεί στις πληγείσες περιοχές και η ομιλία του μαζί με την καθιερωμένη συνέντευξή του στη ΔΕΘ να μετατεθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός αποφασίζει να αναβάλει την καθιερωμένη επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένα θεσμό στα εγκαίνια του οποίου είθισται να πραγματοποιούνται οι εξαγγελίες σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, μέσω της καθιερωμένης ομιλίας προς τους παραγωγικούς φορείς αλλά και της συνέντευξης Τύπου προς τους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται ορθή, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι επιβεβλημένος ο απόλυτος συντονισμός του κράτους σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη αναβληθεί και η επίσκεψη που προγραμμάτιζε ο Κυρ. Μητσοτάκης για την Παρασκευή στον Έβρο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών.

Κατά τα λοιπά, οι σχετικές ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του προγράμματος της επίσκεψης και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών (briefing) από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Υπενθυμίζεται ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε Πήλιο, Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα, ενώ υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει. Παράλληλα, δρόμοι παραμένουν κλειστοί, ενώ αρκετοί οικισμοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στο συστήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης 

Προβλήματα προκλήθηκαν και στην Αττική από τη μεγάλη βροχόπτωση το βράδυ, ενώ συνεχίζεται και σήμερα το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, με την Πολιτική Προστασία να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα του 112.

liberal.gr