Κάτω από τις 6.000 ευρώ το αφορολόγητο

Τα «αντίμετρα» που φέρεται να έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης προβάλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ενημέρωση που κάνει στους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από όσα έχει πει ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαιώνεται ότι η μείωση στο αφορολόγητο όριο θα είναι στα επίπεδα των 5.900 ευρώ και θα ισχύσει από το 2018 ώστε να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1,8 δισ. ευρώ, ενώ από το 2019 ζητά το ΔΝΤ να γίνει η περικοπή στις συντάξεις μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς προκειμένου να εξοικονομηθούν άλλα 1,8 δις. ευρώ.

«Δίνουμε μάχη για να ισχύσουν το 2020», φέρεται να είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους βουλευτές.  Σε ό,τι αφορά το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, επιβεβαιώνεται επίσης ότι η συζήτηση για την επαναφορά τους θα γίνει μετά το τέλος του μνημονίου, ενώ για τα εργασιακά επανέλαβε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί τις απαιτήσεις εργασιακού μεσαίωνα που ζητά το ΔΝΤ».

Στο μέτωπο των «θετικών μέτρων» που θα τεθούν σε ισχύ από το 2019 εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ο υπουργός έδωσε μεγάλο βάρος στην ενημέρωση των βουλευτών των ΑΝΕΛ προκειμένου να γεμίσουν την φαρέτρα τους με επιχειρήματα υποστήριξης της συμφωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό ειπώθηκε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων από 22% σε 20%, και των επιχειρήσεων από 29% σε 26%.

Παράλληλα προσδιόρισε την μείωση της επιβάρυνσης στον ΕΝΦΙΑ σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε ποσό μακράν χαμηλότερο από το ποσοστό μείωσης 30% που επιδίωκε η κυβέρνηση.

Στη συμφωνία για τα αντίμετρα προβλέπεται και κονδύλι υπέρ της κοινωνικής μέριμνας για ευπαθείς ομάδες που μεταξύ άλλων θα καλύπτουν το κόστος φιλοξενίας 120.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τ​ο κλίμα που μεταφέρουν βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι ότι οι βάσεις της τεχνικής συμφωνίας έχουν μπει.

Αλέξανδρος Διαμάντης