Καθαρή νίκη με διαφορά 7,7% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου

Κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη προβλέπει το νέο γκάλοπ της Metron – Με 71% κερδίζει την παράσταση νίκης η ΝΔ (κάρτες)

Συνθήκες όχι απλά καθαρής αλλά σαρωτικής επικράτησης της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής διαμορφώνονται τις τελευταίες ημέρες στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Το άνοιγμα της ψαλίδας της διαφοράς επιβεβαίωσε και η δημοσκόπηση της Metron Anaslysis για λογαριασμό του Mega.

Στην εκτίμηση ψήφου (με αναγωγή επί του συνόλου) το κυβερνών κόμμα  καταγράφεται στο 35, 4%, έναντι 27,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ , που καταγράφει μικρή άνοδο 0,4 της μονάδας στην πρόθεση ψήφου ύστερα από μήνες, μετρήθηκε στο 10,7% στην εκτίμηση ψήφου , το ΚΚΕ στο 6,6%, το ΜεΡΑ25 στο  4,5% και η Ελληνική Λύση εμφανίζεται να παίρνει οριακά το εισιτήριο για τη Βουλή, με ποσοστό 3,2%, αφού χάνει 1,4 μονάδες στην πρόθεση ψήφου.

Σημαντική άνοδο δύο μονάδων – σε σχέση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας του Απριλίου –  εμφανίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει μόνον μία μονάδα.  Ο κ. Μητσοτάκης καταγράφει ποσοστό μεγαλύτερο από την εκτίμηση ψήφου  για το κόμμα του – στο 37% – πράγμα που δείχνει ότι η ΝΔ έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου ακόμα και ενόψει της πρώτης κάλπης.

Σύμφωνα με τη Metron Analysis, το κάτω όριο της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 32,8% και το άνω όριο στο 38% , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ  25,3% και 30,1% – δηλαδή η εταιρεία εκτιμά ότι η πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος έχει ήδη κριθεί. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με κάτω όριο στο 9% και άνω όριο στο 12,4% . Μάλιστα, σύμφωνα με την εκτίμηση εδρών της εταιρείας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα μπορούν τεχνικά να σχηματίσουν κυβέρνηση με 157 βουλευτές. Αντίθετα, δεν υπάρχει σενάριο «κυβέρνησης ηττημένων», αφού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜεΡΑ25 συγκεντρώνουν συνολικά 145 βουλευτές.

fimotro.gr