Η κατάρρευση Μέι είναι απλά θέμα χρόνου

Σε δύσκολη θέση η Τερέζα Μέι. Πυρά από το εσωτερικό του κόμματος για την ήττα στις εκλογές. “Ζωντανή – νεκρή” χαρακτήρισε την πρωθυπουργό ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών, Τζορτζ Όσμπορν.

Η ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε την Κυριακή ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι, με ορίζοντα μια συνεργασία για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι Συντηρητικοί έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά τις πρόωρες εκλογές και δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς τους 10 βουλευτές του DUP.

«Είχαμε πολύ καλές συζητήσεις χθες με το Συντηρητικό Κόμμα αναφορικά με το πώς μπορούμε να τους υποστηρίξουμε για να σχηματίσουν μια εθνική κυβέρνηση, που θα έφερνε σταθερότητα στο έθνος. Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Έχουμε κάνει καλή πρόοδο αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται», δήλωσε η ηγέτης του DUP, Αρλίν Φόστερ στο Sky News. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό η Φόστερ θα ταξιδέψει στο Λονδίνο για να συναντήσει την Τερέζα Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ την Τρίτη.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι η Τερέζα Μέι κατέληξε σε ένα «γενικό περίγραμμα συμφωνίας», με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας έδωσε το πράσινο φως σε ένα γενικό περίγραμμα συμφωνίας επί της αρχής για την υποστήριξη της συντηρητικής κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάουνινγκ Στριτ.

Πυρά Όσμπορν κατά Μέι

Η Μέι είναι μια ‘νεκρή γυναίκα που περπατά’ δήλωσε ο πρώην υπουργός οικονοικών, που εκτίμησε πως η πρωθυπουργός θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση σύντομα. Η προεκλογική εκστρατεία σύμφωνα με τον υπουργό επί κυβερνήσεος Κάμερον αναίρεσε όλη τη δουλειά που εκείνος και ο πρώην πρωθυπουργός είχαν επιτελέσει και “επέστρεψε” έδρες στους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους.

“Δεν μπορεί κανείς να κατηγορεί μόνο τους συμβούλους. Ο μόνος άνθρωπος που αποφάσισε τις εκλογές ήταν ο πρωθυπουργός, εκείνος που αποφασίζει το πρόγραμμα” πρόσθεσε για το γεγονός πως

Δεν νομίζω ότι έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν διαθέτει αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο ώστε να βγάλει τη χώρα από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, δήλωσε σήμερα η Άννα Σούμπρι, μια φιλοευρωπαία βουλευτίνα του Συντηρητικού Κόμματος.

“Δεν νομίζω ότι έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά”, τόνισε η Σούμπρι η οποία πέρσι, στην προεκλογική εκστρατεία για το Brexit, είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News αν η Μέι θα μπορέσει να παραμείνει στην πρωθυπουργία, η Σούμπρι είπε ότι μακροπρόθεσμα, η θέση της θα είναι επισφαλής. “Απλώς δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα μπορέσει να συνεχίσει μακροπρόθεσμα. Πιστεύω ότι δυστυχώς θα πρέπει να φύγει. Αλλά όχι για κάποιο χρονικό διάστημα, να είμαστε ξεκάθαροι σ’ αυτό. Χρειαζόμαστε σταθερότητα”, συμπλήρωσε.

Τα σχόλια της Σούμπρι έρχονται σε αντίθεση με όσα δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον για το ίδιο θέμα, ένα γεγονός που υπογραμμίζει τις διαφορετικές απόψεις και τη σύγχυση στο Συντηρητικό Κόμμα μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας. Ο Φάλον, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, είπε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ώστε να προχωρήσει το σχέδιο για το διαζύγιο με την ΕΕ. “Όλοι θέλουν τελικά να δουν μια συμφωνία που θα τιμά αυτό για το οποίο ψήφισαν οι Βρετανοί πέρσι”, σημείωσε.

“Η άποψή μας για το Brexit δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει. Θέλουμε μια εταιρική σχέση με την Ευρώπη, θέλουμε μια συμφωνία που θα μεγιστοποιεί την πρόσβασή μας στην ενιαία αγορά, θα διευθετεί το ζήτημα της μετανάστευσης, θα συνεχίζει τη συνεργασία που έχουμε ήδη σε θέματα ασφαλείας με την Ευρώπη” είπε ο Φάλον.

Την άποψη ότι η Μέι θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αστάθεια εξέφρασε και ο υπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ. “Πρέπει να οδηγήσουμε αυτή τη χώρα σε μια από τις δυσκολότερες διαδικασίες από τις οποίες έχει περάσει εδώ και πολλές γενιές. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι περαιτέρω πολιτική αναταραχή. Για αυτό είμαι πολύ σαφής ότι η Τερέζα Μέι θα πρέπει να παραμείνει, να μας οδηγήσει σ’ αυτή τη διαδικασία”, είπε ο Γκρέιλινγκ στο τηλεοπτικό κανάλι ITV. “Θα ήταν το απόλυτο λάθος να αντιδράσουμε τώρα σε ένα απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα, να δημιουργήσουμε περισσότερη πολιτική αστάθεια, την ώρα ακριβώς που χρειαζόμαστε σταθερότητα για αυτές τις διαπραγματεύσεις”, συνέχισε.

Πολλές βρετανικές εφημερίδες έγραψε ότι ορισμένα στελέχη των Συντηρητικών, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός για το Brexit Ντέβιντ Ντέιβις δέχονται πιέσεις από τους υποστηρικτές τους να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος.

news247.gr