Καταρράκτης Παλαιοκαρυάς: Η «παραλία» των Τρικαλινών

Τι κι αν τα Τρίκαλα δεν έχουν θάλασσα; Αυτό δεν πτοεί τους δεκάδες Τρικαλινούς που επιλέγουν να κολυμπούν στον καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς, σ’ ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο, μέσα στα τρεχούμενα νερά και τα πανύψηλα δέντρα.

Ο πρόσφατος καύσωνας έφερε πολλούς Τρικαλινούς κοντά στη φύση και συγκεκριμένα στον γραφικό καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς στην Πύλη. Μπάνιο για δροσιά και καφεδάκι στο γνωστό καφέ Καταρράκτης απολαμβάνουν καθημερινά  μικροί κι μεγάλοι που τολμούν να κολυμπήσουν στα κρύα νερά του Παλαιοκαρίτη ποταμού.

Η Παλαιοκαρυά είναι ορεινό χωριό της κοιλάδας του Πορταϊκού σε υψόμετρο 730 μ., σε μια χαράδρα ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς, πάνω από τη Πύλη, σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα των Τρικάλων. Είναι ένα τοπίο άγριο και εντυπωσιακό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες χαράδρες της πατρίδας μας (Βίκου, Σαμαριάς, Νέστου, Αώου). Απέχει 25 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων και 11 χλμ. από την Πύλη Τρικάλων.
Έχει μήκος 15 χλμ. περίπου και μικρότερο πλάτος 1 χλμ. Το δε βάθος αρχίζει από 1 χλμ. και φτάνει το 1.5 χλμ. Ολόκληρο το μήκος της χαράδρας της Παλαιοκαρυάς διαρρέετε από τον Παλαιοκαρίτη ποταμό που πηγάζει από τον αυχένα της Γκρόπας ύψους 1700 μ. περίπου, και εκβάλει στον Πορταικό ποταμό. Σε σύγκριση με ποταμούς άλλων χαραδρών ο Παλαιοκαρίτης διατηρεί τα νερά του όλο τον χρόνο.