«Καρφάρες» Βενιζέλου για επίσκεψη Ερντογάν

Στην επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα αναφέρθηκε μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνοντας αιχμές για το κατά πόσο αναγκαία ήταν η επίσκεψη Ερντογάν με βάση τα όλα όσα έγιναν την Πέμπτη.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι επιδιώκαμε όταν οργανώσαμε αυτή την επίσκεψη», σχολίασε και εξέφρασε τη ελπίδα να ειπώθηκαν, όπως είπε θέματα ουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες.

«Από αυτά που ειπώθηκαν δημόσια, έχει σημασία η καμπύλη στις δηλώσεις Ερντογάν», ανέφερε και εξήγησε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ζήτημα για τη συνθήκη της Λωζάνης και τα νησιά στην συνέντευξη  που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά, στη συνέχεια είχαμε μια σύνδεση με την μουσουλμανική μειονότητα, ενώ στην συνέχεια είχαμε παραδοχή ότι δεν θέτει καμία εδαφική αξίωση».

«Νομίζω ότι ειπώθηκαν οι θέσεις της χώρας.  Δεν έχω καταλάβει, για να είμαι ειλικρινής, τι επιδιώκαμε εμείς όταν οργανώσαμε αυτήν την επίσκεψη, γιατί εμείς απευθύναμε την πρόσκληση κι εμείς οργανώσαμε την επίσκεψη.  Θέλω να ελπίζω ότι ειπώθηκαν πράγματα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας και σε επίπεδο Πρωθυπουργού, και στις συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες, τα οποία έχουν ουσία και τα οποία προωθούν τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.  Από αυτά που ειπώθηκαν δημόσια θα έλεγα ότι σημασία έχει η καμπύλη των δηλώσεων του κ. Erdogan. Διότι, όπως αντιλαμβάνεστε  δεν είμαι εδώ για να ασκήσω κριτική στην κυβέρνηση ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η επίσκεψη Erdogan στη Θράκη, ούτε ασκώ αντιπολίτευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της χώρας.  Εμένα με ενδιαφέρει η αποτελεσματική εκπροσώπηση των εθνικών θέσεων και των εθνικών συμφερόντων», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν – Παυλόπουλου χθες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε ότι «δεν συνηθίζεται να διεξάγεται μια τηλεοπτική διπλωματική διαπραγμάτευση. Στις διπλωματικές επαφές τηρείται το απόρρητο και η εμπιστευτικότητα».

Όπως είπε «στην αρχή συνήθως λέγονται κάποια τυπικά λόγια. Είναι ένα κακό προοίμιο για την συνέχεια της συζήτησης γιατί  δημιουργεί μια αίσθηση για μια ένταση που μπορεί να είναι βλαπτική».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ένα άβουλο ή άφωνο πρόσωπο, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή που καθορίζει την εξωτερική πολιτική», ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ωστόσο ότι αυτά που λέει, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δημιουργούν διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, μπορεί να τα επικαλεστεί ο οποιοσδήποτε στο επίπεδο του διεθνούς δικαίου, γιατί δημιουργούνται ιστορικά τεκμήρια ερμηνείας των θέσεων της χώρας».