Καραμανλής: Δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία

«Στόχος σας δεν είμαι εγώ, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε ο Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής, δηλώνοντας ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία βουλευτική ασυλία.

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι, δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», είπε ο Κώστας Καραμανλής σε δύο σημεία της ομιλίας του στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Είπαν και λένε ακόμα ότι δήθεν θέλω την έδρα για να έχω βουλευτική ασυλία. Ενώ ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε. «Καμιά βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη. Το θέμα των Τεμπών θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουμε ότι υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Είτε ήμουν βουλευτής σήμερα, είτε δεν ήμουν, τίποτα δεν θα άλλαζε», σημείωσε.

Το δυστύχημα στα Τέμπη «δυστυχώς γίνεται καθημερινά αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης», ανέφερε ο πρώην υπουργός. «Η παράταξή μας δεν έκανε τυμβωρυχία στο Μάτι και τη Μάνδρα. Κάναμε σκληρή κριτική, αλλά ποτέ δεν επιδιώξαμε τη φυσική εξόντωση των αντιπάλων μας. Δεν είδαμε την τραγωδία ως ευκαιρία», συμπλήρωσε.

«Έχουμε μια παρωδία αντιπολίτευσης, όπου το κάθε κόμμα συνεισφέρει τον χειρότερο ιστορικό εαυτό του», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. «Στόχος σας δεν είμαι εγώ, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του και η παράταξη της ΝΔ», πρόσθεσε.

«Συσσώρευση λαθών» το βράδυ του δυστυχήματος

«Ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα δυστυχώς. Δεν είναι θεωρία ότι η μοιραία νύχτα υπήρξε συσσώρευση λαθών», είπε ο Κώστας Καραμανλής για το βράδυ που έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Επτά φορές παραβιάστηκε ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας, που οι ειδικοί χαρακτήρισαν ευαγγέλιο του σιδηροδρόμου. Η κατ’ εξακολούθηση παραβίαση προκάλεσε την τραγωδία», πρόσθεσε.

«Κατηγορείτε εμένα για συγκάλυψη ενώ παραιτήθηκα αμέσως και ένας λόγος ήταν να μην μείνει καμία σκιά στη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ’ ορισμού αντικειμενική», συμπλήρωσε.

«Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις και να διαστρεβλώνεις σκόπιμα την αλήθεια για να επιβιώνεις πολιτικά. Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο και να ευτελίζεις διαδικασίες με λαϊκιστικές κορώνες. Να υποσκάπτεις θεσμούς», δήλωσε ακόμα ο πρώην υπουργός.

«Νομίζετε ότι δεν πονάω όπως κάθε Έλληνας; Φαντάζεστε ότι δεν ανατριχιάζω όταν αναλογίζομαι το δράμα που περνούν τόσες οικογένειες; Ότι έχει περάσει μια ημέρα που δεν αναλογίστηκα την τραγωδία; Ότι δεν θα έδινα τα πάντα για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι;», ανέφερε ακόμα και σημείωσε ότι το κυβερνών κόμμα δεν έπαιξε «πολιτικό θέατρο όπως άλλοι έκαναν στο Μάτι».

Τι είπε ο Καραμανλής για τη σύμβαση 717

Στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλή έκανε αναφορά στη σύμβαση 717, αναφέροντας ότι αν δεν τη συνέχιζε, θα ερχόταν σε σύγκρουση με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Η αντιπολίτευση με κατηγορεί ότι έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση. Και υιοθετεί το σκεπτικό της ευρωπαϊκής εισαγγελίας ότι η σύμβαση έπρεπε να είχε ακυρωθεί και να ξαναγίνει από την αρχή», είπε ο Κώστας Καραμανλής.

«Αποφασίστε για τι πράγμα φταίει η κυβέρνηση και ο ομιλών; Που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε; Δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο», πρόσθεσε.

«Η σύμβαση 717 έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023. Αν κάποιοι καθυστέρησαν είναι όσοι είχαν την ευθύνη το 2016, το 2017, το 2018. Αν μπορούσε και αν έπρεπε να διακοπεί η σύμβαση, ήταν έως τότε. Ούτε όμως την τελείωσαν, ούτε τη σταμάτησαν και ενέπλεξαν τον σιδηρόδρομο και το δημόσιο σε μια περιπέτεια, γιατί το είχαν καταστήσει υπαίτιο των καθυστερήσεων και το 2018 προχώρησαν σε συμπληρωματική σύμβαση. Αν η κυβέρνηση της ΝΔ διέκοπτε την 717, το δημόσιο θα επέστρεφε χρήματα και στην Ευρώπη και στους εργολάβους», συνέχισε ο πρώην υπουργός Μεταφορών.

dikaiologitika.gr