Κάποιοι «επιθυμούν» να κλείσει το 3ο Λύκειο!

nastas

 

Του Θανάση Νάστα, Διευθυντή 3ου ΓΕ.Λ. Τρικάλων.

«Το υπουργείο εσωτερικών χρηματοδοτεί τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και η ανά Δήμο Σχολική Επιτροπή κατανέμει τους πόρους σε κάθε σχολική μονάδα βάσει ενός μαθηματικού τύπου, που λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των μαθητών και των αιθουσών, την παλαιότητα του σχολικού κτηρίου και άλλες παραμέτρους». Αυτά ορίζει το υπουργείο παιδείας στο από 24/11/2011 δελτίο τύπου, που εκδόθηκε έχοντας υπόψη την Υπουργική Απόφαση 8440/ ΦΕΚ 318/25-2-2011.

Επιτέλους, αναφωνήσαμε στα σχολεία, εξορθολογίζεται η διαδικασία κατανομής των πιστώσεων στα σχολεία. Περιεπέσαμε όμως εις πλάνην οικτράν, διότι η Σχολική Επιτροπή Δ/θμιας Εκ/σης του Δήμου Τρικκαίων αποφάσισε να διαφωνήσει με την νομοθεσία. Φταίει ο παραγοντισμός; Ο ετσιθελισμός; Η έπαρση του «εγώ αποφασίζω και σε όποιον αρέσει;»

Η ανά μαθητή κατανομή της επιχορήγησης διαλαλεί ότι τα αυθαίρετα καμώματα τα βλέπει η δημοσιότητα και γελά, καθώς η ανά μαθητή επιχορήγηση παρουσιάζει για κάθε σχολείο τα εξής ποσά: 109€, 100€, 109€, 70€, 93€, 56€, 54€, 51€, 45€, 37€, 30€, 31€, 36€, 33€, 25€, 23€, 40€, 27€, 25€, 21€, 20€, 19€ και για το 3ο Λύκειο 17,81€!

Τι καταδεικνύει η κατανομή; Ότι είναι παντελώς αυθαίρετη. Τυχαία; Εμείς πιστεύουμε ότι είναι απολύτως συνειδητή, αφού ο τρόπος κατανομής, που ορίζει η νομοθεσία πετάχτηκε, ως φαίνεται, στο κάλαθο των αχρήστων. Δεν είναι δυνατόν το πολυπληθέστερο σχολείο να λαμβάνει για τα λειτουργικά του έξοδα το μικρότερο ποσό.

Θαυμάστε όμως και άλλη απόφαση της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Τρικκαίων, που καταδεικνύει ότι κάποιο πρόβλημα έχει με το 3ο Λύκειο:

Η Σχολική Επιτροπή του 3ου ΓΕ.Λ., χωρίς να έχει καμία νομική υποχρέωση αλλά μόνο φιλανθρωπίας ένεκεν, πλήρωσε από το ποσό των λειτουργικών της εξόδων 8.500€ για μισθούς και ΙΚΑ του προσωπικού καθαριότητας του σχολείου, διότι η πολιτεία καθυστερούσε επί μήνες να τις πληρώσει. Όταν δε αυτά τα 8.500€ εισπράχθηκαν από τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Τρικκαίων, αποφασίστηκε εντελώς αυθαίρετα να μην αποδοθούν στο 3ο Λύκειο!

Τίθενται λοιπόν τα ακόλουθα ερωτήματα: Αν το Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας του 3ου Λυκείου εξαιτίας των αυθαιρέτων επιλογών, που αναλύσαμε, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα λειτουργικά του έξοδα, γνωρίζει η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Τρικκαίων και η πρόεδρος αυτής κ. Κάκλα ότι το σχολείο θα οδηγηθεί σε κλείσιμο; Πιστεύουν οι ως άνω ότι οι μαθητές θα δεχθούν να μείνουν στο σχολείο χωρίς θέρμανση; Ή μήπως πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν μετατροπές στο λεβητοστάσιο και να ζητήσουμε από τους μαθητές κάθε πρωί να φέρουν μαζί τους και ένα καυσόξυλο; Και αν πράγματι το σχολείο οδηγηθεί σε κλείσιμο, έχουν την ψευδαίσθηση οι αρμόδιοι ότι θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι φταίει ο Δ/ντής του σχολείου, διότι διαχειρίστηκε ασύνετα τα οικονομικά;

Μετά ταύτα καλούμε τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Τρικκαίων:

  1. 1.Να εφαρμόσει το νόμο και τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας
  2. 2.Να αποδώσει στο 3ο Λύκειο τα 8.500€, που αυθαίρετα δεν έχουν αποδοθεί.
    1. 3.Να συμπληρωθεί το ποσό που δικαιούται το 3ο ΓΕ.Λ. από το αποθεματικό του 25% της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Τρικκαίων, που και αυτό έχει παρακρατηθεί παράνομα από τα σχολεία, αφού ο νομοθέτης δεν προβλέπει δημιουργία αποθεματικού για αλλότριους σκοπούς. Το από 24/11/2011 δελτίο τύπου του υπουργείου παιδείας είναι σαφέστατο.