Καπέτη Γεωργία: Αποθέωση της ατομικής ευθύνης

Στη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε, η ατομική ευθύνη εκθειάζεται ως η μοναδική λύση απέναντι σε ένα συλλογικό πρόβλημα, ενώ οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την αδυναμία μας να αμυνθούμε απέναντι στην πανδημία μένουν στο απυρόβλητο, «νίπτουν τας χείρας» τους και παίρνουν μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Βγήκες από το σπίτι; Είσαι συνένοχος…

Η κυβέρνηση δεν έχει προμηθεύσει τα νοσοκομεία με γάντια, μάσκες, αναπνευστήρες, κλίνες ΜΕΘ; Δεν φταίει σε τίποτα…

Αφού σου είπαμε …μη βγαίνεις από το σπίτι!

Όπως τονίζουν λοιπόν οι αρμόδιοι, «ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του!».

Όμως, η αναγκαία ατομική ευθύνη θα πρέπει να συμβαδίζει και πολύ περισσότερο να μην υποκαθιστά την κρατική ευθύνη για προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Με αίσθημα ευθύνης, λοιπόν, παίρνουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας, όμως δεν μπορεί να μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στην Υγεία. Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού.

Η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και θυσιάζει στο βωμό του κέρδους και των ματωμένων πλεονασμάτων την Υγεία του λαού, η πολιτική, δηλαδή, που διαχρονικά ακολουθούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η ΕΕ, αποδεικνύεται σήμερα με δραματικό τρόπο ότι είναι επικίνδυνη για το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού.

Εδώ και τώρα απαιτείται επίταξη ιδιωτικών κλινικών, άμεση ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό των χιλιάδων ιδιωτών γιατρών, αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, με 24ωρη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, άνοιγμα των ΜΕΘ, άμεση πρόσληψη χιλιάδων υγειονομικών.

            Δυναμώνουμε τη φωνή μας για να μην μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν σιωπούμε. Δεν αφηνόμαστε στη μοίρα μας.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και σεβασμό και τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ανάπαυση (π.χ. σούπερ μάρκετ). Διεκδικούμε μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των εργαζόμενων γονέων, των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Επαγρυπνούμε και διεκδικούμε, γιατί μπορεί σήμερα να είναι αναγκαία τα προσωρινά μέτρα προστασίας από την επέκταση της επιδημίας, όμως είναι δηλωμένη η πρόθεση του κεφαλαίου για μονιμοποίηση ορισμένων τέτοιων μέτρων.

ΤΡΙΚΑΛΑ  26/03/2020       

 ΚΑΠΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ