Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ έχει πει πως δεν υπάρχει πιο πιστός φίλος από το βιβλίο. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι ίσως αυτός είναι ο λόγος που πολλά παιδιά απολαμβάνουν τη συντροφιά του βιβλίου. Το βιβλίο είναι φίλος γιατί τα παιδιά μέσα από αυτό μπορούν να σκεφτούν, να φανταστούν, να ταξιδέψουν σε κόσμους μαγικούς και ονειρεμένους.
Σε μία κυψέλη δημιουργικότητας μετατράπηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων την Δευτέρα 16 Ιουνίου όπου δεκάδες παιδιά συμμετείχαν στην πρώτη από τις 45 συνολικά εκδηλώσεις της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας με τίτλο « Ό,τι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο».
Τα παιδιά έπαιξαν με ένα συναρπαστικό τρόπο «Το παιχνίδι των καινούργιων βιβλίων» με την καθοδήγηση των έμπειρων υπαλλήλων-βιβλιοθηκονόμων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Μαρίας Κολοβού και Τζένης Ρώσσιου.
Εκατό και πλέον νέοι τίτλοι βιβλίων, δωρεά του Future Library και με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με κεντρικό άξονα την έννοια των αντιθέτων αποτέλεσαν το αντικείμενο του παιχνιδιού προκειμένου τα παιδιά να μυηθούν στην αναζήτηση, εξερεύνηση, την ψυχαγωγική και εκπαιδευτική προσέγγιση ποιοτικών βιβλίων αλλά να γνωρίσουν και τους καινούργιους τίτλους που θα εμπλουτίσουν τη συλλογή του παιδικού τμήματος.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες στις οποίες έδωσαν ευφάνταστα ονόματα όπως «συνεργασία και δημιουργικότητα», «τα χαρούμενα δελφίνια», «οι βιβλιοφάγοι», επιλέγοντας και αντίστοιχα χρώματα σημαιών. Στην συνέχεια η κάθε ομάδα επέλεγε τυχαία από τη σκακιέρα μια καρτέλα βάσει της οποίας έπρεπε να βρει μια φράση του βιβλίου, μια εικόνα, τον τίτλο, το ζευγάρι αντιθέτων του βιβλίου, το όνομα του ήρωα και παντομίμα.
Ακολούθησε η ανεύρεση του βιβλίου από την ενότητα των νέων τίτλων και όποια ομάδα έβρισκε περισσότερα βιβλία κέρδιζε και αντίστοιχου χρώματος σημαιάκια, το άθροισμα των οποίων σηματοδότησε και τον τελικό «νικητή».
Ακολούθησε ελεύθερη ανάγνωση των βιβλίων τα οποία δεν προσφέρουν έτοιμα σχήματα σκέψης αλλά αντίθετα δίνουν τα κλειδιά για ν΄ανοίξουν οι πόρτες της φαντασίας των παιδιών, γίνονται μια μοναδικά εμπειρία που συνεισφέρει συναισθηματικά στην ανάπτυξη και ωρίμανση της σκέψης και των συναισθημάτων τους.
Με τις αναγνώσεις ιστοριών δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο που διαθέτουν και να εκφράζουν ακριβέστερα τις διαθέσεις, τις ανάγκες, τις επιθυμίες τους, τις ανακαλύψεις τους και τις εμπειρίες τους.–*–
Η εκδήλωση της πρώτης ημέρας πέτυχε τον στόχο της ,δηλ. την προσέγγιση των παιδιών με τα νέα βιβλία και το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με το πέρας της εκδήλωσης είκοσι και πλέον μικροί αναγνώστες έγιναν μέλη αυτής με την έκδοση κάρτας μέλους, άνοιξαν δηλ. μια πόρτα στο σπίτι των βιβλίων…
Την Τρίτη 17 Ιουνίου η εκδήλωση περιελάμβανε την αφήγηση αποσπασμάτων της σειράς: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια… της Λιλλής Λαμπρέλλη «Δέκα και ένα παραμύθια σοφίας για καιρούς κρίσης και άλλων δεινών» από την αφηγήτρια Μαρία Κατσανούλη.
Εβδομήντα και πλέον παιδιά καθηλώθηκαν χάρη στην μοναδική αφηγηματική ικανότητα της Μαρίας Κατσανούλη η οποία για μια ακόμη φορά ξεδίπλωσε με παραστατικότητα τα παραμύθια:
«Οι δύο λύκοι» Ποιος ταϊζει το φως και το σκοτάδι;
«Οι δύο ποντικίνες» Στην ανάγκη, προσπάθησε μονάχος
«Το λουκούμι με φιστίκι» Η ζωή προχωράει με ανατροπές
Το «Δέκα και ένα παραμύθια σοφίας για καιρούς κρίσης και άλλων δεινών» της Λιλλής Λαμπρέλλη περιλαμβάνει δέκα και ένα παραμύθια σοφίας που μερεύουν και δυναμώνουν. Προορίζονται για τους μικρούς και μεγάλους που ζουν ή θα ζήσουν ανατροπές- δηλαδή για τον καθένα μας. Με τον παραβολικό τους λόγο, προτείνουν τρόπους όχι μόνο για να ξεπεραστούν δυσκολίες λογιών, λογιών, αλλά και για να γίνει το άλμα από την ανωριμότητα στην ωριμότητα, από την υποτέλεια στην ελευθερία, από τον φόβο στην γαλήνη και τελικά στην αποδοχή της ζωής.
Παραμύθια παραμυθίας από την προφορική παράδοση που δίνουν απαντήσεις «εφ΄όλης της ύλης» κι όχι μόνο στα παιδιά αλλά σε όλους όσοι νοιώθουν την ανάγκη να μεγαλώσουν ψυχικά, να λύσουν κόμπους, να ανοιχτούν στην χαρά της κάθε καινούργιας μέρας. Είναι παραμύθια που μιλάνε για αντοχή και εμπιστοσύνη. Ακόμα κι όταν δε συνδέονται με μεγάλες ανατροπές, μας συντροφεύουν σε νίκες ατομικές, μικρές και αθόρυβες. Αν και, όπως λέει ο Ρίλκε, «ποιος μίλησε για νίκες, το παν είναι ν΄αντέξουμε»
Οι εκδηλώσεις που ακολουθούν τις επόμενες ημέρες είναι το ακόλουθο:
Τετάρτη , 18 Ιουνίου, 10:00 – 12:00, το πρωί
«Μέρες της γης και του ουρανού»
Ζωγραφίζουμε, κάνουμε κολάζ, πάνω σε πολλά μέτρα χαρτί, τοπία της γης, χωράφια, πόλεις, δρόμους, χωριά, ζούγκλες και τοπία του ουρανού, τον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια, τους γαλαξίες. Κατόπιν ενώνουμε τη γη και τον ουρανό με όλα τα μέσα που έχει εφεύρει ο άνθρωπος για να φτάσει από την γη στον ουρανό: αερόστατα, αεροπλάνα, διαστημόπλοια, σκάλες, πύραυλους, φτερά.
Με τον θεατρολόγο – μουσικό Αρτέμη Αρκουμάνη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 10:00 – 11:00, το πρωί
«Η μέρα του άγριου και του ήμερου. Εκεί που κατοικούν τα άγρια τέρατα.»
Διαβάζουμε το βιβλίο Μωρίς Σεντάκ « Εκεί που κατοικούν τα άγρια τέρατα» και ζωγραφίζουμε τον εαυτό μας άγριο τέρας.
Με την εκπαιδευτικό – συγγραφέα Κατερίνα Παπανικολοπούλου.
Για παιδιά 5 – 8 ετών.
Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 11:00 – 12:00, το πρωί
«Η μέρα του άγριου και του ήμερου. Εκεί που κατοικούν τα άγρια τέρατα.»
Διαβάζουμε το βιβλίο του Μωρίς Σεντάκ «Εκεί που κατοικούν τα άγρια τέρατα» ζωγραφίζουμε τον εαυτό μας άγριο τέρας και συνθέτουμε το τραγούδι και τη μουσική του “άγριου χορού των τεράτων”.
Με την εκπαιδευτικό – συγγραφέα Κατερίνα Παπανικολοπούλου.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 10:00 – 11:00, το πρωί
«Η μέρα του θυμάμαι και του ξεχνάω»
Φτιάχνουμε ένα παιχνίδι memory για να παίζουμε στη βιβλιοθήκη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
«Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους, 1η συνάντηση»
Σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται.
Με τον εικονογράφο – συγγραφέα Θανάση Τζιμούλη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.