Κάλεσμα σε Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Τρικάλων Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη

Να μείνει στη θέση του το άγαλμα του Σαράφη
σύμβολο της αντίστασης του λαού μας στο φασιστικό ζυγό!

Κάλεσμα σε Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Τρικάλων
Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη , 11:30 πμ

Το Διοικητικό συμβούλιο του παραρτήματος Τρικάλων της ΙΙανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης -Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) καταγγέλλει στο λαό της περιοχής μας κάθε προσπάθεια αλλοίωσης των ιστορικών δεσμών των Τρικάλων με την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Τότε που ο Ελληνικός λαός μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ με πρωτοπόρους τον Σαράφη και τον Άρη πολέμησε τους πάνοπλους Γερμανούς και Ιταλούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους . Όταν την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του αστικού πολιτικού κόσμου εγκατέλειψε τη χώρα, ή ακόμα και συνεργάστηκε με τους φασίστες κατακτητές.

Ο Δήμος των Τρικάλων το 1990 τοποθέτησε στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία της πόλης) σε περίοπτη- στην πιο κεντρική θέση το άγαλμα του Τρικαλινού Στέφανου Σαράφη, Στρατηγού του αντάρτικου λαϊκού στρατού , του θρυλικού ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) , που έπαιξε κορυφαίο ρόλο στην οργάνωση και την πάλη του Ελληνικού λαού , καταλήγοντας με την νικηφόρα πορεία στα βουνά και τις πόλεις μέχρι την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές.

Η παρουσία του αγάλματος στο κέντρο της πλατείας στέλνει ένα διαχρονικό μήνυμα για το ρόλο που μπορεί να παίξει ο λαϊκός παράγοντας σε μια περίοδο που το φασιστικό τέρας απειλεί να ξανασηκώσει κεφάλι με τη στήριξη πολιτικών επιλογών της Ε.Ε.

Έχουμε χρέος επομένως, μέσα από τις συνθήκες που διαμορφώνονται ,η παρουσία του αγάλματος του στρατηγού Σαράφη να διατηρηθεί στην ίδια δεσπόζουσα Θέση για να συμβολίζει το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης και μαζί με το άγαλμα των 5 ΕΠΟΝΙΤΩΝ και την αναθηματική πλάκα για τη θυσία του Άρη Βελουχιώτη και των συντρόφων του στη Ρήγα Φεραίου, να αποτίνει φόρο τιμής στους ήρωες – “άπαρτα βουνά” που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, υψώνοντας τις γροθιές και το ανάστημά τους για τη λευτεριά της πατρίδας, για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.

Έτσι όποια πρόθεση για μετακίνηση-υποβάθμιση αυτού του κορυφαίου συμβόλου της αντιφασιστικής-απελευθερωτικής πάλης είναι καταδικαστέα από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους απογόνους τους, όσους διδάσκονται, εμπνέονται και εκφράζουν σεβασμό σ’ εκείνον τον τιτάνιο αγώνα, σ’ όσους ανησυχούν από την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού στη σημερινή εποχή.

Όλους αυτούς καλούμε την Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη στις 11:30πμ σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Τρικάλων , όπου αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ θα επιδιώξει να συναντηθεί με το δήμαρχο Τρικκαίων για να εκφράσουμε και δια ζώσης τις θέσεις και τη διαμαρτυρία μας για την πρόθεση μετακίνησης-υποβάθμισης του αγάλματος του Στρατηγού Στέφανου Σαράφη.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ