Ακάθεκτος επελαύνει ο καύσωνας διαρκείας που σαρώνει την χώρα τις τελευταίες μέρες δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες ιδιαίτερα για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων. Έτσι, για σήμερα Δευτέρα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην ηπειρωτική χώρα, που κατά τόπους θα αγγίξουν έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού.
Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο για τον καιρό, σημειώνοντας ότι το νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.
Επί ποδός βρίσκεται και η Πολιτική Προστασία, καθώς πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς εξαιτίας των μετεωρολογικών φαινομένων που επικρατούν στην χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Αττική, Κρήτη, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο».
Αναλυτικά η σημερινή πρόγνωση
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Δευτέρα ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ορεινά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 39 με 40 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41 με 42, στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42, στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 με 41, στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38, στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 36 και στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 με 41 και τοπικά έως 42 βαθμούς Κελσίου.