Και πόσα να πάρει ο διοικητής του ΕΦΚΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τους υψηλούς μισθούς στον ΕΦΚΑ, στον πιο προβληματικό φορέα του Δημοσίου. Ομως η προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα απαιτεί και αντίστοιχες αμοιβές. Η δουλειά δεν γίνεται ούτε με φιλότιμους δημοσίους υπαλλήλους ούτε με την επιστράτευση στελεχών που θέλουν «να προσφέρουν» 

Τα golden boys και οι μισθοί τους πάντα προκαλούν το κοινό αίσθημα. Δεν είναι και λίγο να λιώνεις για 600 ευρώ τον μήνα και να ακούς τον Τσίπρα στη Βουλή να αποκαλύπτει ότι ο διοικητής του ΕΦΚΑ βάζει στην τσέπη 8.000 μικτά. Σκέφτεσαι ότι αυτός παίρνει σε έναν μήνα όσα θα βγάλεις εσύ σε ένα χρόνο.

Και μάλιστα από το Δημόσιο. Και μετά θα μπεις στα social, θα δεις πόσα παίρνει ένας γιατρός του ΕΣΥ, ποιος είναι ο μισθός του πιλότου και τι εισπράττει ο δικαστής. Ενδεχομένως να συγκρίνεις τους νέους μισθούς για τους διευθυντές του ΕΦΚΑ με τους μισθούς των εκπαιδευτικών. Θυμώνεις. Και ίσως συμφωνήσεις με τον Τσίπρα: «Δίνουν μισθούς 8.000 ευρώ, αλλά αρνούνται να πάνε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ». 

Ομως κάνεις λάθος.

Οι διευθυντές στο Δημόσιο εισπράττουν μηνιαίως, πάνω-κάτω, περί τα δύο χιλιάδες ευρώ καθαρά. Ομως στον ΕΦΚΑ, στον πιο προβληματικό φορέα του Δημοσίου, οι μισθοί των στελεχών υπάγονται σε άλλη λογική. Ο διοικητής θα πάει ως τις 8.000 ευρώ μικτά (δηλαδή περί τις 5.500 ευρώ καθαρά) και οι μισθοί για τους επικεφαλής των κρίσιμων διευθύνσεων διαμορφώνονται στα μισά, συν μπόνους. Αντίστοιχα θεσπίζονται μπόνους για όλους τους υπαλλήλους που διεκπεραιώνουν γρήγορα συνταξιοδοτικές υποθέσεις.

Τα μπόνους δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσό των 7.800 ευρώ ετησίως. Αν κάποιος γνωρίζει άλλον τρόπο για την προσέλκυση στελεχών του ιδιωτικού τομέα, ας σηκώσει το χέρι. Διότι στην περίπτωση του ΕΦΚΑ, να με συγχωρείτε, η δουλειά δεν μπορεί να γίνει ούτε με μεταθέσεις γραφειοκρατών, ούτε με την πρόσληψη στελεχών μέσω ΑΣΕΠ. Δεν μπορεί να γίνει ούτε με την επιστράτευση ιστορικών στελεχών, όπως ο κυρ Στέλιος ο Παππάς στον ΟΑΣΘ – με τα γνωστά αποτελέσματα.

Στον ΕΦΚΑ καίγεται η γούνα μας. Αυτά που συμβαίνουν εκεί δεν περιγράφονται, πρέπει να τα ζήσεις για να τα καταλάβεις. Από Ταμεία που δεν γνωρίζουν την ταχυδρομική διεύθυνση άλλων Ταμείων, μέχρι φακέλους που είναι θαμμένοι κάτω από εκκρεμείς υποθέσεις, η κατάσταση θυμίζει κουβάρι χωρίς άκρη.

Ο Χατζηδάκης, λοιπόν, δεν θα κριθεί για τους μισθούς που έδωσε. Θα κριθεί για τα πρόσωπα που επέλεξε και για τη δουλειά που θα κάνουν. Τώρα, αν εσείς νομίζετε ότι εκεί έξω υπάρχουν διαθέσιμα ικανά στελέχη για να κάνουν τη δουλειά με δύο χιλιάρικα, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε. Ενας καλός μάνατζερ, για να δουλέψει με αυτά τα λεφτά, πρέπει να είναι απελπισμένος.

Πηγή: Protagon.gr