Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη – Μετασεισμοί και ζημιές

Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Ηράκλειο Κρήτης, ταρακουνώντας όλο το νησί, με τις πρώτες εικόνες να δείχνουν πως υπάρχουν ζημιές.

Σύμφωνα με την μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο της μεγάλης δόνησης εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άρβης.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10,8 χιλιόμετρα.

Πληροφορίες των τοπικών μέσων κάνουν λόγο για ζημιές στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Βράχοι έπεσαν σε δρόμους, ενώ τουλάχιστον ένα κτήριο που έχει υποστεί σοβαρή ζημιά από την ισχυρότατη δόνηση.

Ο κόσμος έχει αναστατωθεί βγήκε στους δρόμους.

Αναστάτωση υπάρχει στα σχολεία καθώς πολλοί γονείς τηλεφωνούν να δουν αν είναι καλά τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτήσματαναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει.

Δήμαρχος Ηρακλείου: Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός μίλησε στο Open, λέγοντας ότι «ήταν ισχυρή σεισμική δόνηση και είχε μεγάλη διάρκεια. (…) Υπήρξε ανησυχία, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε αναφορές για υλικές ζημιές ή σωματικές βλάβες κανενός. Στα περισσότερα σχολεία τα παιδιά βγήκαν στις αυλές των σχολείων».

Ισχυροί μετασεισμοί

Μετά τον κύριο σεισμό ακολουθούν και αισθητοί μετασεισμοί.

Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε ένας αισθητός μετασεισμός 3,7 Ρίχτερ στο ίδιο σημείο, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται 11,2 χιλιόμετρα.

Ο ισχυρότερος μετασεισμός είναι 4,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 13,4 χιλιόμετρα.

Μέτρα προστασίας από τον σεισμό

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

cnn.gr