Αποξηραμένα φρούτα – Έτσι θα τα εντάξουμε σωστά στη διατροφή μας

Στην πλειονότητά τους, τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν υγιεινές επιλογές σνακ, που μπορούν να εμπλουτίσουν το διαιτολόγιό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

 

Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μία εύκολη και πολύ πρακτική επιλογή για όσους επιθυμούν να καταναλώσουν ένα γρήγορο σνακ, το οποίο δεν θα απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία και ταυτόχρονα να είναι θρεπτικό, χωρίς «ανθυγιεινά» συστατικά και περιττές θερμίδες.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη αποξηραμένων φρούτων, όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες, κράνμπερι, ακτινίδια, μπανάνες, αλλά και εξωτικές επιλογές όπως ο ανανάς, το μάνγκο και η παπάγια.

Πώς μας ωφελούν τα αποξηραμένα φρούτα

Στην πλειονότητά τους, τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν υγιεινές επιλογές σνακ, που μπορούν να εμπλουτίσουν το διαιτολόγιό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ειδικότερα, πρόκειται για πλούσιες πηγές φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προάγουν το αίσθημα κορεσμού, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών.

Επίσης στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγονται η γλυκιά γεύση, καθώς και η ευκολία μεταφοράς και κατανάλωσης, σε σύγκριση με τα περισσότερα φρέσκα φρούτα που απαιτούν πλύσιμο και ξεφλούδισμα. Για όλα αυτά έχουν συνδεθεί με την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και την εν γένει καλή εντερική λειτουργία, τη δίαιτα και γενικότερα τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Τι να προσέχουμε

Ωστόσο κάτι το οποία θα πρέπει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι η διαδικασία παρασκευής τους (ξήρανση, αφυδάτωση) έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μέρους ορισμένων υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ακόμη, θα πρέπει να τονιστεί πως έχει σημασία και το είδος του προϊόντος, καθώς ορισμένα είδη αποξηραμένων φρούτων είναι πιθανό να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή να έχουν παρασκευαστεί με χρήση «ανθυγιεινών» μεθόδων, όπως για παράδειγμα το τηγάνισμα στην περίπτωση της αποξηραμένης μπανάνας.

Τέλος, η απομάκρυνση του νερού έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας του φρούτου και συνεπώς θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης.

Τι να επιλέξουμε

Αρα λέμε ναι στα αποξηραμένα φρούτα, αλλά κάνουμε τις σωστές επιλογές. Μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό και ισορροπημένο σνακ, εφόσον επιλέγονται προϊόντα που δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να καταναλώνονται ως υποκατάστατα τυποποιημένων αλμυρών ή γλυκών σνακ και να μην αντικαθιστούν τα φρέσκα φρούτα.

Ενα μπολ δημητριακά ολικής με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς το πρωί, ένα σακουλάκι αποξηραμένα με λίγους ξηρούς καρπούς ως ενδιάμεσο σνακ, μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά και αποξηραμένα φρούτα το μεσημέρι, ένα υγιεινό μπολ με γιαούρτι – αποξηραμένα φρούτα –, ξηρούς καρπούς και βρόμη θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιες εύκολες, νόστιμες και υγιεινές διατροφικές προτάσεις για να εντάξετε τα αποξηραμένα φρούτα στη διατροφή σας.

ΜΟΤΟ
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα απολαυστικό, πρακτικό και θρεπτικό σνακ