Ηρακλής Φίλιος : Για τον νέο Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών κ.κ. Χρυσόστομο

xrysostomos99083

Η ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΟΥ ΚΑΘΑΠΕΡ ΠΥΡΣΟΣ ΕΚΛΑΜΨΑΣΑ ΧΑΡΙΣ:
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΡΙΚΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΓΩΝ Κ.Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Δοξολογώ τον άγιο Τριαδικό Θεό, διότι με αξιώνει για μία ακόμη φορά να αναφερθώ με λόγους προς το πρόσωπο ενός νέου Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομο.
Τον άγιο Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομο δεν τον γνωρίζω πολύ καλά, αφού οι οποιεσδήποτε συνομιλίες μας εντάσσονται στο χρονικό πλαίσιο της παραμονής του στην πόλη μας και την ιστορική Ιερά Μητρόπολη μας ως Πρωτοσυγκέλλου αυτής. Όμως είναι ένας χρόνος ικανός να σου αφήσει μία γεύση ικανοποιητική θα έλεγα. Ένας χρόνος πουέχει δυναμικό χαρακτήρα και αποτελεί ένα «συνεχές» όπου το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον εισδύουν το ένα μέσα στο άλλο στη φιλοσοφική σκέψη του Henri-Louis Bergson και αυτό δεν έχει παρά να επιβεβαιωθεί στην πορεία του χρόνου.
Ο άνθρωπος που με βεβαιότητα μου έχει μιλήσει για το πρόσωπο του νέου μας Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσοστόμου, είναι ο αγαπητός μου επί χρόνια σύμψυχος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, ο οποίος είναι αδελφικός φίλος του κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος τελευταίος και αναφέρθηκε στον χειροτονητήριο λόγο του για τη δυνατή σχέση που τον συνδέει με τον κ.κ. Ιουστίνο.
Ο νέος μας Μητροπολίτης έρχεται να διακονήσει σε μία ιστορική Μητρόπολη και διαδέχεται έναν Ιεράρχη που έθεσε εαυτόν στη διακονία της Εκκλησίας με ολοκληρωτικό πνεύμα προσφοράς, πνεύμα ασκητισμού, φιλανθρωπίας και οικονομίας, τον Μητροπολίτη κ.κ. Αλέξιο. Στην ιδιαίτερη εποχή μας, ο κ.κ. Χρυσόστομος έχει τα προσόντα να τα καταφέρει, αρκεί να έχει γύρω του ανθρώπους λαϊκούς και κληρικούς που θα τους χαρακτηρίζει η ανιδιοτέλεια, η γνησιότητα του χαρακτήρα, η αλήθεια των λόγων, η διάθεση διακονίας προς δόξαν Θεού, μακριά από ταπεινολογίες, υποκρισίες και οφέλη προσωπικά.
Το γεγονός ότι έχει αυτό που λέμε «πνεύμα Θεσσαλονίκης» είναι μόνο θετικό σαν στοιχείο και απαραίτητο. Κι αυτό γιατί στη Θεσσαλονίκη όπου διακόνησε η οπτική με την οποία ο κλήρος βλέπει και αντιμετωπίζει τις καταστάσεις της ζωής, είναι σύγχρονη και απαγκιστρωμένη από ζηλωτισμούς, αυστηρότητες, καθωσπρεπισμούς και άκαιρους και ξένους φανατισμούς προς το εκκλησιολογικό πνεύμα. Είναι εμφανής η αισιοδοξία και η καλή συνέχεια που θα υπάρξει ως ροή του χθες πάνω στο οποίο δημιούργησε ο Σεβασμιότατος μας κ.κ. Αλέξιος ο οποίος έθεσε γερές βάσεις στην πνευματική ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας.
Σεβασμιότατε Μητροπολίτα Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομε, ο Θεός σας αξίωσε να λάβετε σε νεαρή ηλικία τον βαθμό της Αρχιεροσύνης. Ευλογία για εσάς, αλλά και για εμάς να είστε Επίσκοπος μας. Υπακούοντας στους λόγους του καλού σας φίλου Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου, τον οποίο και γνωρίζω από το 2000 και για 4 ολόκληρα χρόνια υπήρξα δίπλα του και τον οποίο αγαπάτε και σας αγαπάει γιατί σας συνδέουν πολλά, έζησα πολλά μαζί του και ωφελήθηκα από την αγάπη του, ενθυμούμαι για άλλη μία φορά τους λόγους του στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη. Σε μία συνομιλία μας μετά το τέλος της χειροτονίας σας, ο οποίος αναφερόμενος στο επισκοπικό αξίωμα τόνισε: «Να σέβεσαι τον Επίσκοπο σου, ό,τι κι αν γίνει και συμβεί. Ο Επίσκοπος είναι εις τύπον και τόπον Χριστού. Να δέχεσαι το θέλημα του Θεού. Αν έφτασα εδώ που είμαι και με αξίωσε ο Θεός, έφτασα γιατί πάντοτε δεχόμουν με ταπείνωση το θέλημα Του κι ας πολεμήθηκα και αδικήθηκα».
Σεβασμιότατε, Πάτερ και Δέσποτα κ.κ. Χρυσόστομε, είστε ο Επίσκοπος μου και ο Επίσκοπος όλων των Τρικαλινών. Εύχομαι, προσεύχομαι κι αναμένω να ζήσουμε ουράνιες χαρές. Αν νιώσετε ότι αδικείσθε και συκοφαντείστε στην ποιμαντορική σας πορεία, αυτό είναι Χριστός! Μία μυστική και κρυφή ευλογία. Ευλαβικά φανερή όμως σε ανθρώπους με και νουν και μόρφωση Χριστού. Η Αγία Τράπεζα είναι τα πάθη και οι αναστάσεις όλων όσων ιερουργούν. Εκεί τα δάκρυα, εκεί οι αναστεναγμοί, εκεί ο πόνος, εκεί η μοναξιά, εκεί η παραμυθία, εκεί η εμπειρία, εκεί τα χέρια, εκεί το σώμα, εκεί η σκέψη, εκεί η καρδιά, εκεί η ψυχή.

«ὍτιἀγαθὸςκαὶφιλάνθρωποςΘεὸςὑπάρχειςκαὶσοὶτὴνδόξανἀναπέμπομεντῷΠατρὶκαὶτῷΥἱῷκαὶτῷἉγίῳΠνεύματι, νῦνκαὶἀεὶκαὶεἰςτοὺςαἰῶναςτῶναἰώνων.Ἀμήν».
Άξιος! Καλή διακονία με αγάπη και φως! Άξιος! Άξιος!

Ηρακλής Αθ. Φίλιος
[email protected]

.