Ημερίδα στο Δημαρχείο Τρικάλων για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Σκλήρυνση κατά πλάκας-Από τον φόβο στην αισιοδοξία», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν οι εθελοντές Τρικάλων, η Ελληνική εταιρεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας, η νευρολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Δήμος Τρικκαίων και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου νευρολόγου του Νοσοκομείου Τρικάλων Γιάννη Παπακωνσταντίνου.

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της ΣΚΠ, που επίσημα έχει καθιερωθεί την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου κάθε χρόνο και την παρακολούθησαν πολλοί Τρικαλινοί, παρουσιάστηκαν μέσα από τις ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, όλα τα στοιχεία γύρω από τη νόσο, που αφορά χιλιάδες ασθενείς και στη χώρα μας και υπογραμμίστηκε το έργο που συντελείται από την Ελληνική Εταιρεία για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΕΕΣΚΠ).

Η ΣΚΠ είναι μια χρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες 20-50 ετών. Είναι μια αυτοάνοση πάθηση άγνωστης αιτιολογίας με πολλές μεταβολές. Τα συμπτώματα διαφέρουν πολύ, ανάλογα με το ποιες περιοχές του νευρικού συστήματος έχουν προσβληθεί. Μερικά συμπτώματα είναι εμφανή, ενώ κάποια όπως η κόπωση, η εναλλαγή της διάθεσης, η απώλεια πρόσφατης μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης, είναι συνήθως ακαθόριστα ή «κρυφά», που είναι δύσκολο να περιγραφούν σε άλλους.

Το πρόγραμμα της ενημερωτικής ημερίδας περιελάμβανε προσφωνήσεις και χαιρετισμό από τους Μιχάλη Λάππα Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, Εντεταλμένο σύμβουλο σε θέματα Εθελοντισμού, Κων/νο Μιχαλάκη

Γενικό Γραμματέα Ελληνικής Εταιρίας για τη ΣΚΠ, μέλος Δ.Σ Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τη ΣΚΠ και Δημήτρη Παπαστεργίου Δήμαρχο Τρικκαίων.

Στο επιστημονικό πρόγραμμα που συντόνισαν οι Γεώργιος Χατζηγεωργίου και Ελένη Πολύζου, Αναισθησιολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ ΓΝ Τρικάλων, Συντονίστρια Τομέα Υγείας, Ομάδα Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων,  έγιναν ομιλίες-τοποθετήσεις για τη νόσο της ΣΚΠ από τους: 

Πολλαπλή σκλήρυνση: παθογένεια και θεραπευτικοί στόχοι

Χατζηγεωργίου Γεώργιος –Καθηγητής Νευρολογίας Τμήμα Ιατρικής, Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής ΠΓΝΛ Τμήμα Ιατρικής Σχολή Επιστημών Υγείας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ψυχολογικές διαστάσεις στους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση

Μπονώτης Κωνσταντίνος –Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΓΝΛ Τμήμα Ιατρικής Σχολή Επιστημών Υγείας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η άσκηση ως μέσο προαγωγής της ποιότητας ζωής ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Καλτσάτου Αντωνία-Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΓΝΛ Τμήμα Ιατρικής Σχολή Επιστημών Υγείας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τα 25 χρόνια της ελληνικής εταιρείας για τη ΣΚΠ και το έργο της

Ωρολογάς Αναστάσιος-Καθηγητής Νευρολογίας, Διευθυντής Α΄ Νευρολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικής Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας.