Ηλίας Βλαχογιάννης: Η ανάδειξη της εθνικής μας παλιγγενεσίας πρέπει να εμψυχώσει το φρόνημα του λαού

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821,ορθώς αποτελούν αντικείμενο δράσης της ad hoc Επιτροπής που συστάθηκε επί τούτω από τον Πρωθυπουργό.

Όλοι αντιληφθήκαμε και αντιλαμβανόμαστε, ό,τι πρώτιστο έργο της Επιτροπής, είναι ( ή πρέπει να είναι..) η ανάδειξη και προβολή της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, κατά τον καλύτερο και πληρέστερο τρόπο, ώστε το κορυφαίο αυτό γεγονός του έθνους των Ελλήνων, να εμπνεύσει, παραδειγματίσει, εμψυχώσει το φρόνημα του λαού και τονώσει την αυτοπεποίθηση του.
Να στείλει το μήνυμα της αδιαίρετης συνέχειας του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο και να τονίσει την αποφασιστικότητα του, για την προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας της χώρας, που κατακτήθηκε με τεράστιες θυσίες και ποταμούς αίματος ηρώων.
Για αυτό και οι ανούσιες, άκαιρες και αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις μελών της Επιτροπής για το αν ο Καποδίστριας ήταν πολύ ή λιγότερο δημοκράτης, ή αν ο Καραϊσκάκης ήταν βωμολόχος κλπ., είναι αχρείαστες, εθνικά μη επωφελείς και δεν συνάδουν με το σκοπό και το πνεύμα του εορτασμού.
Οι όποιες προσωπικές απόψεις είναι απόλυτα σεβαστές, αλλά δεν έχουν θέση σε μια εθνική Επιτροπή που συστάθηκε να ενώσει τον Ελληνισμό με τη διοργάνωση εκδηλώσεων , ομιλιών, προβολή αρχειακού υλικού, ιστορικών κειμένων κλπ.
Όσοι θέλουν να σταθούν κριτικά απέναντι στους πρωταγωνιστές του Εθνικού ξεσηκωμού, ας το κάνουν κάποια άλλη στιγμή με την ιδιότητά τους και όχι ως μέλη της Επιτροπής.