Ηλίας Μόσιαλος: «Το φάρμακο της Pfizer μειώνει τον κίνδυνο για νοσηλεία από τον κορονοϊό κατά 89%»

Το Paxlovid, το αντιιικό φάρμακο της Pfizer, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 89% σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες που είχαν κολλήσει τον ιό και είχαν μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, τονίζει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE σημειώνει ακόμη πως «οι ασθενείς έλαβαν τη θεραπεία εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το 0,8% των ασθενών που έλαβαν Paxlovid νοσηλεύθηκαν μέχρι την ημέρα 28 (3/389) μετά την έναρξη της θεραπείας, σε σύγκριση με το 7,0% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο και νοσηλεύθηκαν ή κατέληξαν (27/385 νοσηλεύθηκαν και 7 από αυτούς πέθαναν).

Παρόμοιες μειώσεις στη νοσηλεία παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το 1,0% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο νοσηλεύθηκαν μέχρι την ημέρα 28 (6/607 νοσηλεύθηκαν), σε σύγκριση με το 6,7% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (41/612 νοσηλεύθηκαν και 10 κατέληξαν).

Συνεχίζοντας ο κ. Μόσιαλος και σχολιάζοντας τη δήλωση του Άλμπερτ Μπουρλά για χάπι της Pfizer, επισημαίνει ότι «στον συνολικό πληθυσμό της μελέτης έως την ημέρα 28 δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε ασθενείς που έλαβαν Paxlovid, σε σύγκριση με 10 (1,6%) θανάτους σε ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

«Η Pfizer σχεδιάζει να υποβάλει τα δεδομένα ως μέρος της συνεχιζόμενης κυλιόμενης υποβολής της στον FDA των ΗΠΑ για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) το συντομότερο δυνατόν», σημειώνει τέλος ο καθηγητής.