Ηλιακή καταιγίδα: Πότε θα χτυπήσει τη Γη – Τι λένε οι επιστήμονες για τις συνέπειες

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει τη Γη την Πέμπτη σύμφωνα με τους επιστήμονες  του Μετεωρολογικού Γραφείου της Μεγάλης Βρετανίας, Met Office. 

 
 

Σε δημοσίευμα της DailyMail αναφέρεται ότι, κατά την ηλιακή καταιγίδα, το εξωτερικό στρώμα του ήλιου θα αποβάλει μαζικά πλάσμα, μετά από μία στεφανιαία μαζική εκτίναξη (CME).

Ωστόσο, οι βρετανοί μετεωρολόγοι καθησυχάζουν λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανησυχία σχετικά με την επερχόμενη ηλιακή καταιγίδα. Ωστόσο, είναι πιθανό το φαινόμενο να φέρει διακυμάνσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως στη Βρετανία. Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση η στεφανιαία μαζική εκτίναξη να προκαλέσει ανωμαλίες στον προσανατολισμό των διαστημοπλοίων «με τη μορφή της ‘αυξημένης οπισθέλκουσας’ σε τροχιά χαμηλής Γης». Οι διαστημικοί μετεωρολόγοι του Met Office, όμως, πιθανολογούν ότι η ηλιακή καταιγίδα θα καταστήσει ορατό ένα ξεχωριστό αστρονομικό φαινόμενο: το Βόρειο Σέλας.

Κατά τη διάρκεια της αυριανής ηλιακής καταιγίδας, το εντυπωσιακό φαινόμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα γίνει, πιθανώς, ορατό σε αρκετές περιοχές του πλανήτη που δε συνηθίζεται. Γνωστό και ως aurora borealis, το Βόρειο Σέλας προκαλείται λόγω διαταραχών στη μαγνητική σφαίρα του πλανήτη, τις οποίες δημιουργεί η ροή των ηλιακών σωματιδίων, που συνήθως βρίσκονται συγκεντρωμένα γύρω από τους μαγνητικούς πόλους της Γης. Οι χώρες που, κατά κανόνα, μπορούν να δουν το φαινόμενο είναι η Ισλανδία, η Αλάσκα, η Νότια Γροιλανδία, καθώς και τα Βόρεια τμήματα των Καναδά, Σουηδίας, Φινλανδίας, Ρωσίας και Νορβηγίας.

 

Ωστόσο, ο βρετανοί επιστήμονες, πιθανολογούν ότι, το επόμενο 24ωρο το φαινόμενο της ηλιακής καταιγίδας θα γίνει ορατό ακόμα και από τη Βρετανία, ενώ προσθέτουν ότι, τις επόμενες μέρες, όσο πιο βόρεια βρίσκεται κανείς στη χώρα αλλά και στην Ιρλανδία, τόσο πιθανότερο είναι να το απολαύσει.

topontiki.gr