Εικόνες και μνήμες μιας άλλης εποχής στην παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μια νύχτες» στα Τρίκαλα

Παρουσία πολύ κόσμου, που κατέκλυσε ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του μουσείου Τσιτσάνη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μια νύχτες», σε μια εκδήλωση με τίτλο «Συνάντηση με τον Ισίδωρο Ζουργό».

Το νέο βιβλίο, το οποίο μας μεταφέρει στις αρχές του 20ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και πωλείται στο βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος.

Για το βιβλίο, τον συγγραφέα και το έργο του συνολικά, μίλησε στο πολυπληθές κοινό η συγγραφέας Τούλα Τίγκα.

 

Περίληψη του βιβλίου

Την άνοιξη του 1909, ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαµίτ ο Β΄ εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και µένει έγκλειστος σε µια εντυπωσιακή έπαυλη. Εκεί, σύµφωνα µε το µμυθιστόρημα, θα διηγείται για λίγες νύχτες σ’ ένα µικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όμως αγόρι κρυφακούει… Εβδομήντα χρόνια μετά, θα υπάρχει ακόμη µια νύχτα, µάλλον µια ζωή ολόκληρη σε µία µόνο νύχτα. Άλλωστε στον 20ό αιώνα αργούσε συχνά να ξημερώσει. Το Λίγες και µία νύχτες, µε άξονα την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, εξιστορεί µια περιπέτεια για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το βιβλίο αναπλάθει µια µμαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόμη µια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το µμέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων. Το Λίγες και µία νύχτες εμπεριέχειακόμη κατά κάποιον τρόπο τον σχολιασμό του, διερωτάται πίσω από την κουΐντα για τα άγονα χωράφια της γραφής, τα εργαστήριά της, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι µε άλλα λόγια το κοίταγμα του ίδιου του µμυθιστορήματος στον καθρέφτη. Πέρα όμως και πάνω απ’ όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης, αυτήν που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός.