Ηφαίστειο- Λα Πάλμα: Στον ωκεανό η λάβα- Ανησυχία για την έκλυση τοξικών αερίων

Η λάβα από το ηφαίστειο που εκρήγνυται στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα έφτασε στον Ατλαντικό Ωκεανό, προκαλώντας φόβους για εκρήξεις και έκλυση τοξικών αερίων.  Η λάβα έφτασε στον ωκεανό αργά την Τρίτη, έγραψε στο Twitter το Ηφαιστειακό Ινστιτούτο των Καναρίων Νήσων, Involcan.

Σύννεφα λευκού ατμού εμφανίζονται καθώς ένα καυτό ρεύμα έρχεται σε επαφή με το νερό στην περιοχή  Πλάγια Νουέβα.  Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει χημική αντίδραση, με χλώριο, η οποία μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και τα μάτια και να επηρεάσει την αναπνοή.

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι τμήματα της ακτογραμμής θα μπορούσαν τώρα να καταρρεύσουν, προκαλώντας εκρήξεις.

Νωρίτερα δόθηκε η εντολή σε τρία παράκτια χωριά να κλειστούν μέσα στα σπίτια τους οι κάτοικοι, εν αναμονή της επαφής της λάβας με το νερό.

Οι ισπανικές αρχές κήρυξαν τη Λα Πάλμα – το πιο βορειοδυτικό νησί του αρχιπελάγους στα ανοικτά της βόρειας αφρικανικής ακτής – ζώνη καταστροφής, δεσμευόμενη οικονομική υποστήριξη για όλους εκείνους που επλήγησαν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί από την έκρηξη του ηφαιστείου  Κούμπρε Βιέχα στα Κανάρια Νησιά στις 19 Σεπτεμβρίου.  Περίπου 6.000 άνθρωποι εκκενώθηκαν καθώς η λάβα καταβρόχθιζε σπίτια, σχολεία και φυτείες μπανάνας.

naftemporiki.gr