Δεν φαντάζεστε ποιο τρόφιμο έχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα!

Ποιο τρόφιμο σάς έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «ασβέστιο»; Μα, το γάλα φυσικά. Η κλασική ατάκα που όλοι έχουμε ακούσει από τις μαμάδες μας είναι: «Πιες όλο το γάλα σου για να έχεις γερά κόκαλα». Κι όμως, τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στην επιστημονική κοινότητα. Άλλωστε υπάρχει πολύς κόσμος που παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη, με κύρια συμπτώματα το φούσκωμα, τα αέρια και τη διάρροια. Οπότε ας αφήσουμε το γάλα κατά μέρους και ας δούμε μια άλλη, λιγότερο γνωστή πηγή ασβεστίου, τις σαρδέλες.
¼ φλιτζανιού μαγειρεμένες σαρδέλες περιέχει 325 mg ασβέστιο, ενώ αντίστοιχη ποσότητα γάλατος περιέχει 276 (πλήρες) και 299 (άπαχο) mg αντίστοιχα. Αυτό καλύπτει το ⅓ της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου για ενήλικες: 1200 mg.

Πώς δρα το ασβέστιο στον οργανισμό μας;
Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο πολύ σημαντικό για τον οργανισμό μας. Σύμφωνα με το περιοδικό της Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού (The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism),παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των μυών,την κυκλοφορία του αίματος, την έκκριση ορμονών, τη συστολή και διαστολή των φλεβών μας. Αλλά το κυριότερο: το ασβέστιο συντελεί στη δομή των οστών μας. Τα κόκαλά μας δεν είναι φτιαγμένα από πέτρα! Σπάνε και συνεχώς αναδομούνται, χωρίς να το γνωρίζουμε και να το συνειδητοποιούμε. Αν δεν παρέχουμε στον οργανισμό μας ασβέστιο με τις τροφές που καταναλώνουμε και αν δεν κάνουμε την κατάλληλη άσκηση, τα κόκαλα ασθενούν και σπάνε, ειδικά όσο περνάνε τα χρόνια. έτσι οδηγούμαστε στην πάθηση των οστών, που είναι ευρέως γνωστή ως οστεοπόρωση.

Πώς βοηθούν τα κόκαλά μας οι σαρδέλες
Οι σαρδέλες είναι μικρά ψάρια που τρώμε ολόκληρα με το κόκαλό τους, που αποτελεί τη βασική πηγή ασβεστίου. Παράλληλα, τα ψάρια έχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην υγεία των οστών, όπως η βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Πέρα από τα παραπάνω, το μικρό αυτό πεντανόστιμο ψαράκι είναι βασική πηγή καλής πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες άλλωστε μας προστατεύουν από την οστεοπόρωση.
Οι σαρδέλες αποτελούν επίσης βασική πηγή για Ω3 λιπαρά, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα συντελούν στην πρόληψη του διαβήτη Τύπου Β.

olivemagazine.gr