Ιερείς δραπετεύουν από την Ουκρανία στη Ρωσία λόγω διωγμών εκ μέρους των αρχών

9f85f M

Ο γνωστός ιεροκήρυκας και συγγραφέας πρωθιερέας Ανδρέας (Τκατσιόφ) αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω απειλών κατά της σωματικής ακεραιότητας, όπως ανέφερε ο συντάκτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας «Ορθοδοξία στην Ουκρανία» Ντμίτρι Μάρτσενκο.

«Ο πατέρας Ανδρέας (Τκατσιόφ) εγκαταλείπει την Ουκρανία. Εδώ και δύο εβδομάδες πριν παρέδωσε τα καθήκοντα στη Μητρόπολη και σήμερα αποχαιρέτισε το ποίμνιό τους. Τους τελευταίους μήνες ο πατέρας Ανδρέας δέχθηκε πολλές απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας τόσο του ιδίου όσο και των μελών της οικογένειάς του», δήλωσε ο κ. Μάρτσενκο, σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Όπως είπε ο δημοσιογράφος, εξτρεμιστές παρεμπόδισαν τη διακονία του πατέρα Ανδρέα και το κήρυγμα του στην εκκλησία.

Ο ίδιος ο ιερέας λυπάται πολύ που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά διαβεβαιώνει ότι ο ουκρανικός λαός και οι ενορίτες του θα παραμείνουν στην καρδιά του. Υποσχέθηκε επίσης να υποστηρίξει όλα τα σχέδια που προωθούνται στην Ουκρανία.

«Θα παρακολουθήσω τη ζωή της ενορίας μου, όπως παρακολουθείται ένα παιδί που μεγαλώνει εκτός του πατρικού σπιτιού. Θα διακονώ την ίδια Εκκλησία, την οποία έχω την ευτυχία να διακονώ χωρίς να είμαι άξιος. Όλα θα είναι στο πλαίσιο της κανονικής ροής μιας ανθρώπινης ζωής», σημείωσε ο ιερέας.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 25 Ιανουαρίου του 2014 ο επικεφαλής του Ιεραποστολικού Τμήματος της Μητρόπολης του Κιέβου, ο προϊστάμενος της εκκλησίας του Οσίου Αγαπητού της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο πρωθιερέας Ανδρέας (Τκατσιόφ) σ’ ένα από τα κηρύγματά του αναφέρθηκε στη δαιμονική φύση των επαναστάσεων. Σύμφωνα με τον ποιμένα, ο Ουκρανικός λαός διαφθάρηκε και παραφρόνησε, ενώ μπροστά του έχει «μόνο πικρά χάπια από τον παντοδύναμο Κύριο ημών».

Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία και ο προϊστάμενος του Τμήματος της Κατήχησης και Ιεραποστολής της Μητρόπολης της Οδησσού πρωθιερέας Ολέγκ (Μοκριάκ), καθώς και ο πρωθιερέας Ανδρέας (Νόβικοφ) ο οποίος τέλεσε νεκρώσιμη λειτουργία για τους πεσμένους άνδρες του ουκρανικού αποσπάσματος ειδικών δυνάμεων «Μπέρκουτ».

Ο μητροπολίτης της Οδησσού Αγαθάγγελος αναγκάστηκε να απευθύνει προς διεθνείς οργανισμούς προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωση διαμαρτυρίας, στην οποία τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ιερείς της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δέχονται απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας εκ μέρους ατόμων, που αυτοαποκαλούνται ως «πατριώτες της Ουκρανίας».

Φωτοτυπία μιας τέτοιας επιστολής με απειλές, η οποία απευθύνεται σ’ έναν ιερωμένο του Κιέβου, αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Facebook του αντιπροέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Νικολάι Μπαλασόφ. «Υπάρχουν πληροφορίες ότι παρόμοιες επιστολές λαμβάνουν αυτές τις μέρες και άλλοι ιερείς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μια προκήρυξη παρόμοιου περιεχομένου αναρτήθηκε προ ημερών στις πόρτες της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Μπρόβαρι της Ουκρανίας», σημείωσε ο πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ.

.